Pozitiva(c) dana
0

Valentin Inzko pokazao zube: Dosta sa napadima na BiH!

Sarajevo-x.com
Posljednjem u nizu visokih predstavnika (već treći koji "zatvara" OHR) od prvoga dana nije lako. Iza sebe nema jedinstvenu međunarodnu zajednicu konkretiziranu u Vijeću za implementaciju mira. Na ruku mu ne ide ni vlastiti habitus da ne ide u kost prema bezobraznim balkanskim političkim mangupima.

Ipak, pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, njegovom stvarnom poslodavcu (ma šta o tome mislio Milorad Dodik), Inzko ne može, čak i da hoće, izvrdavati i uljepšavati stvarnost u BiH.

U svom obraćanju pred ovim tijelom zaduženim za sigurnost u svijetu, šef OHR-a je apelovao da se stavi tačka na "verbalne napade protiv države", kao i na politiku čiji je cilj spriječiti institucije BiH da služe građanima, posebno u trenutku kada je “ekonomska i socijalna situacija i dalje teška za stotine hiljada ljudi.”

"Staviti tačku na verbalne napade protiv BiH"

Inzko je dodao da teritorijalni integritet i suverenitet BiH ne mogu biti predmet diskusije te da samo jedinstvena BiH ima evropsku perspektivu kroz članstvo u EU i NATO.

Da li je okončano vrijeme međunarodne nesloge glede BiH? Da li će konačno destrukcija ustupiti mjesto optimizmu i konkretnim potezima koji će voditi uspostavljanju funkcionalne države? Teško pitanje, odgovor još teži. No, jedno je sigurno, prije nego što se jednog dana, što prije to bolje zatvori OHR, na njegovom čelu mora biti odlučan čovjek koji neće kalkulirati i plakati negdje u kraju u zatišju nego pojave nazivati pravim imenom. Baš kao što je to Inzko uradio u svom Izvještaju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.