OHR
0

Valentin Inzko pohvalio akciju u Gornjoj Maoči

Sarajevo-x.com
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko pridružio se mnogobrojnim pohvalama zajedničke akcije koju su policijske agencije provele u utorak u Gornjoj Maoči i čestitao im na profesionalizmu koji su pokazali tokom operacije, saopćeno je iz OHR-a.

“Sigurnosne i policijske agencije države, entiteta, kantona i Brčko Distrikta pokazale su profesionalnost kao i da su u potpunosti sposobne provoditi čak i najozbiljnije i najsloženije operacije,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

On je istaknuo značaj činjenice da su policijske agencije države, entiteta, Distrikta i kantona realizovale ovu operaciju po ovlaštenju Suda BiH i Tužilaštva BiH, i dodao da takve zajedničke akcije pokazuju saradnju između svih nivoa, potrebnu kako bi se sačuvala vladavina prava u kontekstu veoma složenih sigurnosnih izazova današnjeg vremena.

“Ne možemo dozvoliti da u Bosni i Hercegovini postoje područja u kojima se ne poštuje vladavina prava: ona mora biti na snazi na cijeloj teritoriji zemlje i primjenjiva na sve koji predstavljaju prijetnju ustavnom poretku i zakonima BiH,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

“Iako ne postoji veza između ove operacije i uslova za liberalizaciju viznog režima, ona ipak pokazuje da je naše povjerenje u sigurnosne i policijske agencije u BiH potpuno opravdano,” naglasio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.