Komisija za državnu imovinu
0

Valentin Inzko pisao Kutleši vezano za državnu imovinu

Klix.ba
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik Valentin Inzko poduzet će neophodne korake kako bi omogućio provedbu dogovora koji je šest stranaka postiglo u vezi sa državnom imovinom i imovinom odbrambenih struktura.

Visoki predstavnik obavijestio je danas Komisiju za državnu imovinu da je spreman izmijeniti svoj Nalog kako bi omogućio da budući sporazum između vlada na različitim nivoima i odluka Parlamentarne skupštine o imovini odbrambenih struktura stupe na snagu.

U pismu koje je danas uputio predsjedavajućem Komisije za državnu imovinu Zvonimiru Kutleši, visoki predstavnik je napisao da dogovor šest stranaka predstavlja "važan i pozitivan momenat“, koji zahtijeva preispitivanje postojećih zabrana raspolaganja državnom imovinom, uključujući i njegov nalog od 5. januara 2011., kojim je obustavljena primjena Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske. Potvrdio je da je spreman izmijeniti svoj nalog "kako bi se omogućilo provođenje dogovora između šest stranaka“.

Visoki predstavnik je istaknuo da u njegovom Nalogu nema ničega što bi sprečavalo zaključivanje međuvladinog sporazuma ili usvajanje odluke Parlamentarne skupštine BiH koju predviđa dogovor šest stranaka.

"Isto tako, u mom nalogu nema ničega što bi sprečavalo izradu popisa državne imovine, što je direktna odgovornost Komisije“, rekao je visoki predstavnik.

Podsjećajući da je Vijeće ministara zadužilo Komisiju za državnu imovinu da provede sve pripreme za provedbu onog dijela dogovora između šest stranaka koji se odnosi na državnu imovinu, uključujući i popis državne imovine koji bi trebao biti gotov do 9. juna 2012. godine, visoki predstavnik je apelirao na Komisiju da „što prije pokrene i završi aktivnosti na tome“.