Negativa(c) dana
0

Valentin Inzko, lovac na ucjene

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu dao je intervju beogradskoj "Politici". U njemu je rečeno mnogo toga, i svaka njegova izjava je više-manje, tačna dijagnoza stanja u BiH.

Rekao je Inzko kako su u Bosni i Hercegovini potrebne promjene koje će državu učiniti funkcionalnijom, a da se pri tom mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet.

Zatim je rekao i kako moraju biti izbačene diskriminatorne odredbe protiv pripadnika manjina, o čemu postoji opća politička saglasnost

Potom je šef OHR-a naglasio kako je formiranje vlasti prava prilika da se zemlja vrati na zacrtani put, kako su naredne četiri godine ključne za pridruživanje NATO-u i Evropskoj uniji, zbog čega je neophodno intenzivirati provođenje reformi.

Također, Inzko je podržao sve napore na formiranju koalicije koja će ubrzati reforme i riješiti ekonomske i socijalne probleme u BiH. Što se tiče sankcija, visoki predstavnik je rekao kako su one neminovne ukoliko neko ne poštuje evropske standarde.

"Neophodne promjene za funkcionalniju i efikasniju vlast"

Šta je sporno? Mnogo toga. Recimo, postoje li promjene koje će voditi funkcionalnijoj državi koje dovode u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet? Inzko na to ne odgovara, a ni novinarka ne pita.

Drugo, o promjenama diskriminatornih odredbi Ustava BiH ne postoji suglasnost. Jedni žele da zahvate dublje promjene o jednom trošku, drugi su za minimum minimuma.

Treće, ako se zemlja dosad kretala pogrešnim putem, zbog čega je potrebno vratiti se na onaj pravi, proevropski, može li se jasno reći ko je taj ko zemlju želi zadržati na pogrešnom putu? Možda oni koji nisu za reformske promjene nego za osnaživanje etnonacionalističke potke kao jedine bitne, željene i moguće, u smislu pomjeranja od općih demokratskih okvira ka naciodemokraciji?

Četvrto, kako Inzko misli podržati reformske zahtjeve koje će donijeti socijalni i ekonomski boljitak? To još nismo vidjeli, kao ni sankcije, odnosno korištenje Bonskih ovlasti, što je izvorni naziv pridodanih nadležnosti Uredu visokog predstavnika zbog opstrukcija Dejtonskog sporazuma.

Nacrtao je Inzko fotorobote barem trojice političara, i to zorno, ali avaj. Iako je skenirao sve kako treba, zadao koordinate i smjernice kuda se treba kretati, nije posao visokog predstavnika da piše političke analize. Posao mu je da djeluje, animira kako domaće političare, tako i međunarodne zvaničnike. Kako prve, tako i druge treba ubjeđivati u ono što je dobro i potrebno državi, te kritikovati ono što je pogrešno i loše po državu.

S obzirom da je u više navrata dopustio da ga i jedni i drugi ucjenjuju, bojimo se da je kredibilitet narušen. Da li ireverzibilno, vidjet ćemo već pri narednom zasjedanju Vijeća za implementaciju mira.