Ivo Vajgl
0

"Valentin Inzko bi bio dobar izbor"

FENA
Foto: Delo.si
Foto: Delo.si
"Cjelovitost BiH prvorazredno je pitanje ne samo za BiH već i za stabilnost i bezbjednost cijelog regiona", izjavio je predsjednik Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta Ivo Vajgl.

On je tokom razgovora sa novinarima iz BiH koji na poziv slovenske vlade borave u studijskoj posjeti Sloveniji, rekao da njegova zemlja sa zabrinutošću gleda na svako zaoštravanje dijaloga unutar BiH.

Vajgl je prokomentirao da bi imenovanje austrijskog diplomate Valentina Inzka za novog visokog predstavnika u BiH bio dobar izbor.

Potvrdio je opredijeljenost Slovenije da pomogne BiH na putu euroatlantskih integracija.

"BiH vidimo u EU u što skorijoj budućnosti", rekao je Vajgl, ali nije mogao precizirati kada bi BiH mogla postati članica Unije.

Dodao je da je to proces koji ide postepeno i u kome nije moguće preskočiti nijednu fazu.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta nije zagovornik prijema "u paketu" zemalja jugoistočne Evrope u EU ističući da svaka zemlja regiona treba da uđe u Uniju kad zadovolji potrebne standarde.

Govoreći o staroj deviznoj štednji građana BiH u Ljubljanskoj banci on je ponovio stav svoje zemlje da to pitanje treba rješavati u okviru sukcesije imovine bivše Jugoslavije.