Dok nova gripa odnosi žrtve
0

Vakcine u FBiH stižu tek u januaru

Piše: A. Karadža
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Prema ugovoru sa proizvođačem prve količine vakcina protiv gripe A (H1N1) se u našoj zemlji očekuju u januaru 2010. godine, a proces vakcinacije će početi nakon što vakcine budu isporučene Federaciji BiH.

"Radi se o 30.000 doza interventnih količina koje su naručene od proizvođača GlaxoSmithKline-a, čija je vakcina dobila odobrenje Evropske agencije za lijekove", rekao je za naš portal Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva FBiH.

Prije puštanja u promet na području naše zemlje, odobrenje mora izdati i Agencija za lijekove BiH.

Vakcine protiv svinjske gripe u susjedne zemlje već su stigle. U Hrvatsku su isporučene prije nekoliko dana, u Srbiju su stigle jučer, a početak vakcinacije očekuje se između 10. i 15. decembra nakon što ih odobri državna agencija za lijekove.

Da za komšijama ne kasnimo samo kada je u pitanju bezvizni režim pokazuje i ovaj primjer. Nakon što u Srbiji i Hrvatskoj vakcine budu u upotrebi mjesec i više dana, kod nas će tek doći u zemlju. Nemogućnost brže nabavke pravda se ugovornim obavezama sa proizvođačem lijekova.

Prema Peršićevim riječima, naručene količine su interventne i namijenjene su za najugroženije kategorije stanovništva i zdravstvene radnike koji su u najčešćem kontaktu sa oboljelima. Zavisno od kretanja pandemije i razvoja situacije pokrenut će se proces nabavke dodatnih količina vakcina.

Nova gripa odnijela je u nedjelju i svoju treću žrtvu, 39-godišnjeg Sarajliju Hidajema Klačara.