Tomislav Grizelj, biznismen
0

"Vakcine protiv H1N1 mogu biti uništene u BiH"

Piše: Nedžad Jamaković
Posljednjih dana aktuelizirana je priča o spaljivanju vakcina protiv gripe H1N1 koje su svojevremeno nabavili Federacija i RS. Prema zakonu, vlasnici, u ovom slučaju entiteti, trebaju uništiti, tj. platiti za uništavanje tih vakcina čim im prođe rok, odnosno čim postanu farmaceutski otpad. Riječ je o 60.000 vakcina vrijednih pola miliona KM kojima bi rok mogao isteći, kako nam je potvrđeno u nadležnim institucijama, krajem godine.

I pored toga što je ostalo još nekoliko mjeseci u kojima bi one možda mogle biti iskorištene, već je pokrenuta priča o njihovom spaljivanju, i to u Austriji, a spominje se da bi spaljivanje koštalo oko 1.000 KM.

Stoga se oglasio vlasnik sarajevske firme "Grizelj", Tomislav Grizelj, koji je u razgovoru za Sarajevo-x.com istakao da njegova firma ima spalionicu koja po svim standardima može uništiti ove vakcine. I pored toga što je ostalo još nekoliko mjeseci u kojima bi one možda mogle biti iskorištene, već je pokrenuta priča o njihovom spaljivanju, i to u Austriji, a spominje se da bi spaljivanje koštalo oko 1.000 KM.

"Ja ne znam na koji će način biti uništene ove vakcine, jer ne znam čiji će interesi tu biti upleteni, te koliko će u konačnici sve to koštati. Ono što mogu reći jest da firma 'Grizelj' ima svoju spalionicu na Stupu u Sarajevu, u kojoj ove vakcine mogu biti spaljene po svim propisima, bez ikakvog negativnog utjecaja na okolinu, te zdravlje ljudi i životinja", kaže Grizelj.

Ističe da je već poslao pismo nadležnim institucijama s ovim obavještenjem, ali je dobio povratnu informaciju prema kojoj njegova spalionica nema okolinsku dozvolu, "iako ona zapravo nije potrebna".

"To je kao da vam kažu da vam treba okolinska dozvola za moped, a ne treba za automobil. Uglavnom, oglasio sam se jer želim pokazati da se ovaj otpad može i kod nas uništavati, zato što u BiH sad imate preko 200.000 vakcina za životinje kojima je istekao rok. Što se tiče vakcina protiv H1N1 njihovo uništavanje bi u našoj spalionici koštalo ispod 1.000 KM, a samo njihov transport do Austrije, bez troškova spaljivanja, koštao bi 1.000 KM", zaključio je naš sagovornik.