BiH
0

Vakcinacija lisica protiv bjesnila u BiH počinje u oktobru

FENA
Jesenja kampanja oralne vakcinacije lisica u BiH protiv bjesnila počinje u oktobru i dio je značajne finansijske pomoći Evropske unije koja se izdvaja za program kontrole bolesti životinja u BiH iz sredstava pretpristupne pomoći (IPA).

Cilj programa je poboljšanje situacije u vezi s pitanjem zdravlja životinja te smanjenje rizika po zdravlje građana koji mogu biti prouzrokovani pojavom bjesnila.

Prve dvije kampanje, koje su provedene u oktobru 2011. i junu 2012., već su proizvele dobre rezultate u kontroli bolesti životinja u BiH.

Treća oralna vakcinacija lisica trajat će tri sedmice i mamci s vakcinama će biti distribuirani iz aviona na otvorena područja u BiH. Mamac s vakcinom, koji izgleda kao keks, napravljen je od ribljih ostataka i mirisom je veoma privlačan divljim životinjama.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba naglasio je da je ova vrsta vakcine u upotrebi gotovo 20 godina u borbi protiv bjesnila lisica, pri čemu je u mnogim zemljama Evrope bez ikakvih posljedica za ljude distribuirano više od 115 miliona mamaca.

  • U našoj zemlji lisice su glavni prenosioci bjesnila i ova vakcinacija ima za cilj iskorijeniti bolest upravo među ovim životinjama, dodao je Kalaba.

Istakao je da se oralna vakcina za lisice ne može koristiti za vakcinaciju kućnih ljubimaca protiv bjesnila - pasa ili mačaka, jer iako vakcina nije opasna, doza u oralnoj vakcini (mamcu) nije dovoljna da zaštiti kućnog ljubimca od bjesnila i stoga podsjeća da je vakcinacija kućnih ljubimaca protiv bjesnila i dalje zakonska obaveza njihovih vlasnika, saopćeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.