Ministarstvo zdravstva FBiH
0

Vakcina protiv difterije ispunjavala standarde WHO-a

FENA
Vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DTP), proizvođača CSL Umited iz Australije koja je donirana Bosni i Hercegovini od UNICEF-a i bila korištena 2002., godine, ispunjavala je standarde kvaliteta Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za ovu vrstu vakcina.

Ovo je saopćeno danas iz Federalnog ministarstva zdravstva radi pravilnog informiranja javnosti o kvalitetu i sigurnosti vakcina koje se koriste u Federaciji BiH, a kako bi se otklonili u javnosti izneseni nestručni, paušalni i po provođenje programa imunizacije, a time i zaštitu zdravlja djece, vrlo opasni navodi.

Pojedinačna doza ove vakcine od 0,5 ml sadržavala je 30IJ toksikoida difterije, 10 JJ toksikoida tetanusa i inaktivnih bakterija velikog kašlja (<20x 109) u skladu sa standardima WHO-a.

Kao konzervans (dezinficijens) u ovoj vakcini korišten je tiomersal u koncentraciji od 0,01 posto.

Napominje se da se tiomersal kao konzervans koji sadrži etil-živu, a ne metil-živu, koristi u proizvodnji svih vrsta vakcina kontinuirano od 1930. i da nema naučnih dokaza da uzrokuje bilo kakvu toksičnost, a posebno ne trovanje živom.

U saopćenju se naglašava da se etil-živa za razliku od metil-žive brzo razgrađuje i ne akumulira u organizmu, nego se izlučuje putem fecesa.

To je pokazalo i posljednje ispitivanje eksperata Svjetske zdravstvene organizacije objavljeno u augustu 2008. godine u stručnom časopisu WHO-a.

Tiomersal kao dezinficijens u proizvodnji vakcina, pored CSL Limited iz Australije, koriste i drugi proizvođači vakcina (Aventis Pasteur, GSK, Imunološki zavod Zagreb, Zavod za imunobiologiju i virusologiju Torlak, itd.).

Vakcina koja je korištena u programu vakcinacije tokom 2002., izuzev očekivanih lokalnih postvakcinalnih reakcija koje su inače karakteristične za sve vakcine, ni kod jednog djeteta nije uzrokovala trovanje živom.

  • Naglašavamo da će nadležne institucije i dalje provoditi program obavezne vakcinacije u skladu sa strategijom i preporukama Svjetske zdravstvene organizcije, kaže se u saopćenju.