Hrvatska prijeti BiH
0

'Uzvratićemo ozbiljnim mjerama ako BiH prekrši dogovor s Ceftom'

SRNA
Hrvatska će uzvratiti ozbiljnim mjerama ako BiH usvoji zakon o zaštiti domaće proizvodnje, najavio je hrvatski ambasador u BiH Tonči Staničić.

On još ne zna koje će mjere Hrvatska preduzeti prema BiH, ali je istakao da ne mora značiti da će te mjere biti samo trgovačke.

Hrvatski ambasador očekuje da ovaj zakon, "nimalo dobar po BiH", neće biti usvojen, jer će time biti učinjena i šteta Hrvatskoj.

"Tim zakonom BiH bi blokirala Ceftu. To automatski znači i blokiranje BiH u pristupnom procesu EU, jer je EU do sada više puta kazala da je Cefta ulaznica za Evropu. Ako se neko u Cefti ne ponaša kako treba, nema ništa od Evrope. Spornim zakonom pali bi svi planovi BiH za brzi ulazak u Evropu", pojasnio je Staničić.

Prema njegovom mišljenju, moguće je promijeniti Sporazum o slobodnoj trgovini ako se o tome dogovore države.

"Prvo je potrebno utvrditi da postoji poremećaj tržišta. Hrvatska bi u veoma kratkom roku prihvatila konsultacije sa BiH, jer je BiH prevažno tržište za nas da bismo odbili razgovor. Sigurno je da bi bili učinjeni ustupci BiH, ali zvaničnici BiH nisu ni pokušali razgovarati o ovom problemu", naglasio je Staničić.