Olimpijske planine
0

Užurbane pripreme za narednu zimsku sezonu

Sarajevo-x.com
Ski centri na sarajevskim olimpijskim planinama užurbano se pripremaju kako bi narednu zimsku sezonu i dolazak snježnih padavina dočekali što spremniji.

Kako saznajemo u Kantonalnom preduzeću ZOI '84, intezivne pripreme za narednu sezonu uključuju između ostalog uklanjanje kamenja i pripremu staza, remont žičara i mašina za uređenje staza.

"Radi se na instaliranju stubova za rasvjetu odnosno projekt osvjetljenja ski staze na Bjelašnici, zahvaljujući kojem ćemo biti u mogućnosti organizirati velike noćne utrke, koje će moći prenositi TV kuće u BIH i inostranstvu. Ove sezone organizirat ćemo manifestaciju Ski Legends Hit Challenge 2010-Second Edition, gdje ćemo ugostiti najveće skijaške asove“, kazala je Muamera Šehić, portparol ZOI 84.

Prošle godine firma ZOI '84 je od austrijske firme Wintertehnik nabavila i topove za vještačko pravljenje snijega, kako u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika odnosno nedostatak snijega, skijašni ne bi ostali bez zimskog ugođaja.

No, zbog nedostatka sredstava u kantonalnom budžetu, ti topovi u vrijednosti od dva miliona KM nikada nisu otplaćeni. Iz ZOI-ja navode da su u stalnom kontaktu sa partnerima iz Austrije, te da su u toku završni pregovori kako bi se pronašlo konačno rješenje.

Na olimpijskoj ljepotici Jahorini trenutno se grade dvije šestosjedne žičare. Za ovaj posao je zadužena firma „Leitner” , a izgradnja novog vertikalnog transporta gostima će obezbijediti znatno bolji kvalitet skijanja.

„Sa novim instalacijama kapacitet skijaša na Jahorini će biti preko 10.000 skijaša na sat. Nove instalacije će biti na lokaciji nekadašnjeg jednosjeda Poljice i umjesto Ogorjelica I. Novi transportni kapaciteti nose sva obilježja modernih instalacija, koje kao takve prepoznaje savremena turistička Evropa“, kaže za naš portal Zorica Stojanović iz Službe za marketing i prodaju na “Jahorini”.

Vještačko osnježavanje još nije počelo na ovoj planini, no ovaj projekat je planiran za sezonu 2010./2011.

„Za početak planiramo osnježavanje staze Skočine, ali kroz izradu projektne dokumentacije u ovom segmentu želimo da dođemo i do jasnog odgovora i smjernica po pitanju cjelokupnog osnježavanja staza na najekonomičniji način, a ujedno najkvalitetniji“, istakla je ona.

Cijene skijaških karata još nisu utvrđene.