Poljoprivrednici ogorčeni
1

"Uzimaju nam deset miliona KM umjesto da nam ih daju"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zadružni savez Federacije BiH smatra da će smanjenje od 10 miliona KM za poticaje u poljoprivredi u najavljenom rebalansu budžeta Federacije BiH, ukoliko on bude usvojen, dovesti do katastrofe u agraru.

Vršilac dužnosti predsjednika Zadružnog saveza FBiH Mirsad Hubanić kazao je da se predviđeno smanjenje, uz štete nastale u poljoprivredi tokom ovogodišnjeg snijega i suša, praktično može smatrati trećom elementarnom nepogodom.

On je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu upozorio da bi se FBiH mogla suočiti s velikim umanjenjem stočnog fonda i višim cijenama hrane ukoliko bi se poljoprivrednicima od 78 miliona KM planiranih budžetom oduzelo deset miliona.

"S obzirom na prinos stočne hrane, imat ćemo za dva do tri mjeseca veliko umanjenje stočnog fonda, a uslijed nemogućnosti da ishrane stoku ljudi će pribjegavati prodaji grla klaonicama. Doći će do uvoza voća, povrća mesa i mlijeka, a oni koji to imaju bit će u poziciji da podignu svoje cijene više od 50 posto, što će prouzrokovati jednu 'eksploziju cijena'", kazao je Hubanić.

On je naglasio da poljoprivrednici iz primarne poljoprivredne proizvodnje "izvlače" 10 miliona KM i da su, stoga, očekivali da će vladin sektor, odnosno Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dati dodatna interventna sredstva za ublažavanje šteta u poljoprivredi.

"Imamo paradosks, znači uzimaju nam deset miliona umjesto da interventno razmišljaju o globalnom projektu navodnjavanja, odnosno uvođenju sistema za navodnjavanje na proizvodnim parcelama. To je udar za zemljoradničke zadruge u FBiH i individualne poljoprivredne proizvođače, udruženja, kao i za prehrambenu industriju u dijelu animalne proizvodnje. Mi u savezu smo zbog toga jako razočarani", kazao je Hubanić.

Nagib Hadžić, predsjednik Zadružnog saveza BiH, kazao je da u tom savezu ne razumiju kako se bez ikakvih analiza i dogovora mogu donositi tako krupne odluke te da će zato narednih dana analize o oduzimanju deset miliona od poljoprivrednika biti posao i u državnom i u federalnom savezu.

Njima će se, kako je dodao, jasno ukazat na eventualne posljedice po poljoprivredu ukoliko se usvoji rebalans federalnog budžeta s predviđenim smanjenjem za poljoprivrednike.

Član upravnih odbora zadružnih saveza BiH i FBiH Mehmed Nikšić istaknuo je je da raspolaže informacijama s terena da je u FBiH za 70 posto manji prinos sijena, a da je, prema podacima iz nekih krajeva FBiH, i kukuruz podbacio oko 70 posto.

"To znači da je ovo zadnja faza da se država uključi da spasimo stočni fond", rekao je Nikšić i dodao da su članovi zadruga spremni pridružiti se i planiranim protestima koja je najavila Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH za septembar.