BiH
0

Uzdoljani traže ponovno pokretanje postupka protiv Halilovića i Buze

FENA
Predstavnici nevladine udruge "Uzdoljani za svoje poginule" oglasili su se danas priopćenjem za javnost u kojem prosvjeduju zbog oslobađajuće presude Međunarodnog suda za ratne zločine protiv generala Sefera Halilovića, optuženog za pokolj hrvatskih civila u Grabovici i Uzdulu u rujnu 1993. godine.

Članovi te udruge ističu da s tugom i ponosom čuvaju spomen na nevine žrtve koje su 14. rujna 1993., u naselju Uzdol masakrirali pripadnici Armije BiH u sklopu akcije "Neretva '93" te ističu da je zločinačku akciju za načelnika Glavnog stožera Armije BiH generala Sefera Halilovića, izveo Samostalni prozorski bataljun pod izravnim vodstvom komandanta Envera Buze. Tako su u jutarnjem napadu na stanovnike hrvatske nacionalnosti zaklali ili strijeljali 29 civila, među kojima troje djece i 26 starijih i nemoćnih osoba, te 12 pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane, premda su neki bili ratni zarobljenici.

"Dižemo svoj glas protiv političkog omalovažavanja uzdolskih žrtava, medijskog zatiranja i ignoriranja od strane institucija, i državnih i federalnih, te protiv šutnje nevladinih udruga. Skoro će petnaest godina od zločina pripadnika Armije BiH na Uzdolu, a još nisu pozvani na odgovornost kamoli pravedno kažnjeni nalogodavci i izvršitelji zločina, premda su javnosti poznati. Štoviše, još se i danas neki izvršitelji uzdolskoga zločina slave kao ratni heroji, a mediji pod utjecajem dnevne politike iskrivljuju istinu o spomenutom gnusnom zločinu. Mjerodavne državne institucije i službe i dalje o tome šute ponašajući se tako da preglasavaju istinu i time nanose novu nepravdu puštajući da zločin ostane bez odgovarajuće kazne", stoji u pismu.

Iz te udruge zahtijevaju da se za ratni zločin protiv civilnog pučanstva na Uzdolu ponovno pokrene nepristran, nepolitičan i pravedan sudski postupak i to protiv generala Sefera Halilovića, tadašnjeg načelnika Glavnoga štaba Armije BiH, protiv Envera Buze, zapovjednika Samostalnog prozorskog bataljuna, koji je sa svojim vojnicima izvršio zločin, a kojeg je Rasim Delić, zapovjednik Stožera Vrhovne komande Oružanih snaga BiH nagradio činom majora.

Predstavnici te udruge također zahtijevaju da se nastavi obustavljeni sudski postupak, koji je pokrenut 1994. u Mostaru protiv osumnjičenih pripadnika Samostalnog prozorskog bataljuna i ostalih vojnika pripadnika drugih postrojbi Armije BiH koji su sudjelovali u zločinu na Uzdolu.

Pozivamo sve ljude dobre volje u ovoj zemlji, nevladine udruge, mjerodavne državne i federalne institucije i službe da se zauzmu za poštovanje i jednakopravan odnos prema svim civilnim žrtvama rata u BiH te da porade na tome da se cjelovito istraže, nepristrano procesuiraju i pravedno kazne svi ratni zločini, stoji u pismu.

Članovi Udruge "Uzdoljani za svoje poginule" smatraju da se BiH ne može osloboditi strahota prošlosti niti izgraditi svoju stabilnu i sretnu budućnost ako se nalogodavci i izvršitelji zlodjela odgovorno i pravedno ne sankcioniraju.