BiH
10

Užarena stolica u Tužilaštvu BiH: Salihović je treći glavni tužilac koji nije dočekao kraj mandata

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH donijela je danas odluku o privremenoj suspenziji i udaljavanju Gorana Salihovića sa pozicije glavnog tužioca i tužioca u Tužilaštvu BiH. Prije Salihovića ni njegova dvojica prethodnika nisu dočekala kraj mandata. Marinko Jurčević je podnio ostavku, a Milorad Barašin je smijenjen.

Koliko je užarena stolica glavnog tužioca Tužilaštva BiH najbolje govori podatak da otkako postoji ta funkcija, od uspostavljanja državnog tužilaštva, nijedan glavni tužilac nije dočekao kraj mandata.

Međunarodna zajednica je prijenosom nadležnosti 2003. godine formirala Tužilaštvo BiH, a prvi glavni tužilac Tužilaštva BiH bio je Marinko Jurčević, nekadašnji glavni federalni tužilac, koji danas radi kao notar.

Jurčević je 2008. godine iz nepoznatih razloga, ali uz brojne pritiske podnio neopozivu ostavku prije isteka mandata.

Njega je na toj poziciji zamijenio Milorad Barašin koji je u konkurenciji devet kandidata za glavnog državnog tužioca imenovan 2009. godine. Ipak, Barašin je na toj poziciji proveo svega dvije godine, jer je već sredinom 2011. godine smijenjen pod izgovorom da je svojim ponašanjem naštetio ugledu Tužilaštva BiH.

Disciplinski postupak protiv Barašina pokrenut je zbog informacija da je povezan sa osobama iz kriminalnog miljea, a prije svega trgovcima oružjem.

Nakon toga raspisan je konkurs za novog glavnog državnog tužioca, a od 12 prijavljenih kandidata Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH izabralo je dotadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića.

Mnogi tada nisu bili zdovoljni izborom Salihovića na tako odgovornu funkciju zamjerajući mu nedostatak iskustva. Ipak, Salihović je nakon imenovanja najavio opsežan rad i aktivnosti te podizanje brojnih optužnica za korupcijske afere.

Međutim, nije prošlo mnogo vremena kada su počele stizati i prve kritike na rad glavnog tužioca. U posljednjoj godini dana Salihoviću se mnogo toga zamjeralo, a prije svega nepodizanje optužnica za privredni i finansijski kriminal, naročito u predmetima Bobar banke i Pavlović banke.

Najnovije optužbe na njegov račun odnosile su se na povezanost s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i informacije da ga štiti, ne želeći podići optužnicu protiv njega zbog navodne umiješanosti u afere Bobar i Pavlović banke.

Politika, ali i brojne nerazjašnjene afere utjecale su da pozicija glavnog državnog tužioca bude "užarena stolica" u kojoj se teško zadržati. A da li će i eventualno kada doći do konsolidacije u toj instituciji, ostaje da se vidi.