BiH
167

Uz tradicionalne običaje i proslavu Božića, Nevesinjac Saša Ivanović pronašao i način zarade

Piše: A. B.
(Foto: Klix.ba)
Za pravoslavne vjernike u Nevesinju Božić predstavlja period kada se obavljaju najljepši vjerski običaji i obredi. Saša Ivanović jedan je od predstavnika mlađih generacija koji nastoji očuvati tradiciju proslavljanja Božića, a uz sve to našao je i način da zaradi novac.

Naime, kako Saša nema stalni posao, prije nekoliko godina došao je na ideju da na ražnju peče janjce. Posla, kako ističe, uvijek ima, a upravo je Božić period kada se može najbolje zaraditi.

“Na ovu ideju sam došao prije nekoliko godina, jer još od mog djetinjstva janjce koje bismo pekli cijeli komšiluk bi hvalio. Većini njih činili smo usluge pripreme i pečenja mesa, a ja sam vremenom shvatio da bi to mogao biti dobar način zarade dok ne nađem stalni posao. Vjerujte posla ima, a u samo dva dana do Božića ispekao sam više od 70 janjadi”, kazao je Ivanović.

Janjce, uz druge vrste mesa, peče i za ostala slavlja i prigode, a cijeli proces obavlja se na tradicionalan način. Ni ovaj put miris pečenja u Sašinoj ulici nije izostao, a svi koji su došli u njegovu radionicu imali su priliku da se počaste i uz to nazdrave čašicom rakije.

Tradicionalna veselica

Kod Srba je božićna pečenica janje, prase ili mlada ovca i naziva se veselica. Peče se na Tucindan i na Badnju večer se unosi u kuću, a potom se prema običajima naslanja na istočni zid, gdje stoji do Božića. Kokoš, guska, patka ili ćurka u mnogim krajevima ne smiju se naći na prazničnoj trpezi zbog vjerovanja da su pernate životinje simbol nazadovanja i rasturanja kuće.

"Pored veselice, postoji cijeli niz tradicionalnih postupaka koji se nažalost vremenom gube. Na Badnji dan siječemo badnjake i unosimo ih u kuću, dok žene mijese i pripremaju torte i kolače koji će upotpuniti bogatu božićnu trpezu. Na dan Božića domaćin i svi ukućani oblače najljepšu odjeću i odlaze u crkve na božićnu liturgiju”, kazao je Ivanović.

Nakon službe u crkvi ljudi međusobno čestitaju Božić.

Česnica za sreću

Rano ujutro na Božić, prema Ivanićevim riječima, domaćica zamijesi tijesto od kojeg peče pogaču koja se zove česnica. U nju se stavlja novčić, a odozgo se bode grančicom badnjaka. Ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić.

“Kada česnica bude pečena, iznosi se na stol gdje je već postavljen ručak. Domaćin od pečenice za Božić siječe najprije lijevu plećku, dio od rebara i srce. Kada svi stanu za stol počinje se s molitvama, nakon čega se pristupa lomljenju česnice. Ona se lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana. Onaj ko dobije dio česnice u kojoj je novčić bit će sretan cijele godine”, dodao je Ivanović.

Nakon porodičnog okupljanja, obaveza je da se na Božić ode u posjetu i kod svih ostalih poznanika, gdje se uz veselje ostaje sjediti dugo iza ponoći.