BiH
0

Uz podršku Vlade Mađarske uređeno još 405 metara Lepeničkog potoka u Zabrđu

Klix.ba
Delegacija Vlade Republike Mađarske, predvođena Anikom Levai, ambasadoricom dobre volje, koja je i supruga premijera Mađarske i ambasadorom Mađarske u BiH Joszefom Negjesi, te predstavnici Mađarske ekumenične humanitarne organizacije HIA i Dobrotvornog društva Merhamet, posjetili su danas Općinu Novi Grad Sarajevo.

Nakon prijema u zgradi Općine, ozvaničen je završetak radova na regulaciji korita Lepeničkog potoka u naselju Zabrđe u dužini od 405 metara, koje je finasirala Vlada Mađarske novčanim sredstvima u iznosu od oko 500.000 KM.

Stanovnici Zabrđa su imali veliki problem sa Lepeničkim potokom koji se u vrijeme poplava vrlo često izlijevao iz korita i plavio ovo gusto naseljeno područje.

"Općina je započela regulaciju ovog potoka prije nekoliko godina i do sada je u saradnji sa institucijama Kantona Sarajevo urađeno nešto više od kilometar korita potokaLepenice, čime su spriječene poplave u ovom gusto naseljenom području Novog Grada. U te radove uloženo je nešto više od milion maraka. Ucjevljenjem još oko 400 metara potoka od velikog je značaja za stanovnike ovog naselja", kazao je načelnik Efendić.

Dodao je da je ostalo da se ucjevi još oko 1, 5 kilometara korita potoka, te da Općina planira i njegovo pokrivanje.

Lepenički potok, koji protiče kroz gusto naseljeno područje MZ Zabrđe, specifičan je po tome što izvire ispod gradske deponije i u velikoj je mjeri zagađen teškim metalima, jer prečistač, koji je prije nekoliko godina izgrađen na gradskoj deponiji nije u funkciji, tako da sva zagađenja koja nastaju na gradskoj deponiji završavaju u njemu.

Merhamet i njegov partner u projektu HIA iz Mađarske u BiH su prisutni već duži vremenski period, a to prisustvo je intenzivirano u vrijeme majskih poplava koje su 2014. godine zadesile širi region naše zemlje.

"Humanirana organizacija HIA je u Merhametu prepoznala ozbiljnog partnera. Od početka saradnje realizirali smo dva projekta ukupne vrijednosti od 1.200. 000 KM. Sa predstavnicima HIA-e smo razgovarali o nastavku ovog projekta i očekujem da ćemo u narednom periodu ići u pravcu završetka ovog projekta", izjavio je Hajrudin Šahić, predsjednik Merhameta.

Mađarski ambasador u BiH Joszef Negjesi kazao je da je prisustvovao početku radova u Zabrđu.

"Kada tadašnje stanje uporedim sa današnjim, vidim da je urađen veliki posao", rekao je. Upriličen je i zajednički obilazak dijela ucijevljenog potoka Lepenice, kao i deponije u Smiljevićima.