BiH
1

Uz pisanu naredbu u RS će se moći pretresati i vjerski objekti

FENA
Vjerski objekti u Republici Srpskoj ubuduće neće biti izuzeti od eventualnog pretresanja od nadležnih organa, predviđeno je to Prijedlogom zakona o krivičnom postupku u RS-u.

Zakon je definirao da, ako se pretresanje mora preduzeti u vjerskom objektu, pisana naredba o tome se dostavlja nadležnoj vjerskoj zajednici, koja će odrediti najmanje jednu osobu koja će prisustvovati tom postupku.

Ova dopuna u zakonu izvršena je iz razloga što je propisan takav dodatni uslov i za pretresanje službenih prostorija i vojnih objekata, dok vjerske zajednice nisu bile obuhvaćene.

U zakonu, koji će naredne sedmice razmatrati poslanici parlamenta RS-a, razrađen je i postupak pretresanja stana, prostorija i osoba, kao i sam sadržaj naredbe, ali i definirano kada ona nije neophodna kako bi se izvršio pretres.

Propisana je i obaveza ministarstva nadležnog za poslove zdravlja u RS-u, da vodi podatke o izvršenim DNK analizama, kao i obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova da vodi evidenciju DNK profila osumnjičenih i osuđenih osoba, nestalih i neidentifikovanih i DNK profile dobijene iz spornih bioloških tragova pronađenih u vezi s krivičnim djelom.