BiH
34

Uz obilježavanje 39. godišnjice: Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru promovirao 23 doktora nauka

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U sklopu obilježavanja 39. godišnjice rada Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, danas je upriličena svečanost na kojoj su promovirana 23 doktora nauke sa osam fakultet ove visokoškolske ustanove.

Rektor Univerziteta Sead Pašić je kazao kako je promocija doktora nauke veoma značajan trenutak za doktorante koji su svojim upornim i vrijednim radom stekli najviši akademski stupanj, njihove obitelji i profesore ali i čitav akademski kor.

"Današnja promocija doktora nauka nas ispunjava zadovoljstvom jer ukazuje na uspješan i neprekidan naučnoistraživački rad svih članica univerziteta u razvoju naučnoistraživačke misije. Ovom promocijom obogaćujemo dosadašnji niz preko 160 uvaženih naučnika koji su visoko naučno zvanje doktora nauka stekli na našem univerzitetu i zbog toga smo posebno ponosni“, kazao je rektor Pašić.

Čestitavši doktorantima istaknuo je kako vjeruje da će njihov dosadašnji, ali i budući rad i doprinos nauci i struci korisno poslužiti uspješnijem i bržem razvoju ovoga univerziteta u njegovom uključivanju u suvremene europske tokove.

"Očekujemo da današnje uručenje diplome budu i poticaj u čežnji za novim spoznajama i dostignućima u nauci koja će biti djelotvorna i prosperitetna u našem okruženju, a posebice uvažavana u europskim krugovima“, naglasio je Pašić.

Sve doktorante je pozvao da nastave raditi sa istom voljom, entuzijazmom i samoodricanjem kao i do sada na razvoju nauke i struke i njene primjene u životnoj praksi.

U tom duhu je i tek promovirani docent dr. Denis Pajić sa Pravnog fakulteta univerziteta Džemal Bijedić poručio svim mladima da ulože svoj maksimum u obrazovanje, navodeći kako je visoko obrazovanje nešto što otvara nove mogućnosti.

Stečeno znanje s diplomom akademski ovjerenom je jamstvo i otvara mnoge mogućnosti, a to najbolje svjedoče oni studenti koji su stjecanjem najvišeg akademskog zvanja dobili priliku na Univerzitetu Džemal Bijedić prenositi svoje znanje mlađim generacija ili kroz druge prave naučnoistraživačkog djelovanja doprinositi razvoju društvene zajednice.

Vršilac dužnosti dekana Pravnog fakulteta Alena Huseinbegović, je naglasila kako su sa njihovog fakulteta promovirana četiri doktora znanosti koji će bez sumnje doprinijeti unapređenju oblasti prava. Inače, u okviru Univerziteta djeluje osam fakulteta sa 5.200 studenata na 26 studijskih programa na prvom ciklusu i 20 na drugom ciklusu studija, i nastavni proces pokriva 240 nastavnika i suradnika te administrativnog i tehničkog osoblja u stalnom radnom odnosu, te 150 vanjskih suradnika.

U međunarodnom polju imaju nekoliko značajnih projekata. Uspješnu suradnju su ostvarili u projektu razmjene studenata sa turskim univerzitetima kroz Mevlana program. Sve više studenata i nastavnika odlazi na univerzitete izvan BiH, ali i onih koji iz inostranstva dolaze u Mostar provesti određeno vrijeme.