BiH
0

Uz Međunarodni dan borbe protiv mina: U toku deminiranje lokacije u Kazagićima kod Goražda

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
I na području BPK Goražde značajna je površina koja se vodi kao rizična. Proces deminiranja je spor i dugotrajan i teško da će se okončati do 2019. godine koja je u BIH označena kao godina bez mina. Na svu sreću na ovom području nije bilo nesreća u većem obimu. Projekti deminiranja rade se u saradnji sa BH MACOM, po prioritetima, u skladu sa raspoloživim sredstvima, iako su potrebe mnogo veće.

Primjera radi, od ukupne površine općine Goražde, 10 posto se vodi kao minirana. Brojni projekti su spremni a trenutno su u toku radovi na deminiranju lokacije Kazagići 8 površine 99 314 metara kvadratnih, na čemu radi deminerski tim FUCZ.

''Predmetna lokacija Kazagići 8, površina zadatka je 99.313,53 metara kvadratnih uglavnom radi se tehničko izviđanje tzv. presjecanje terena i traženja naznaka miniranosti. Na ovom zadatku po projektu crvenom folderu koji je napravio BHMAC nalazi se otprilike oko 15 protivpješadijskih mina, do sada nismo našli mine, ali smo našli određene naznake što znači da smo našli aktivirane mine, komade žica poteznih mina", kaže Zijad Imamović, vođa deminerskog tima FUCZ za područje BPK Goražd.

Lokalitet gdje se izvodi deminiranje posjetila je i pomoćnica Načelnika za civilnu zaštitu Samira Drakovac. Ona je uputila upozorenje svim građanima na opasnost od neeksplodiranih ubojitih sredstva kako se ne bi kretali na sumnjivim područjima i područjima koja su obilježena da imaju mina.

"Od ukupne površine općine Goražde oko 10 posto je pod minama što svakako predstavlja veliki problem ako uzmemo u obzir da raspoloživa finansijska sredstva su ograničena broj donatora je sve manji, a broj kriznih situacija u svijetu je sve veći i u tom pogledu možemo reći da situacija kakvu smo imali 2014. kada smo imali poplave kada je zadatak svih timova za deminiranje bio sasvim drugačiji od onoga što su planirali već 2015. i 2016. godina nadamo se da će dati izvjesne mogućnosti da se na tom polju odradi nešto više", kazala je Samira Drakovac, pomoćnica načelnika za Civilnu zaštitu.

Ranije su demineri radili na lokaciji Kazagići 7. Svjesni su da mnogo posla na deminiranju i na ovom području. Mine nisu jedina opasnost koja vreba stanovnike posebno u naseljenim područjima u blizini poljoprivrednog ili šumskog zemljišta te nekadašnjih linija razgraničenja, koje se vode kao sumnjive površine. Dodatni problem predstavljaju i neeksplodirana ubojita sredstva čije uklanjanje se također radi u saradnji sa deminerskim timom.

Na području općine Goražde vode se aktivnosti od strane BHMAC i Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice na izradi novih projekata za deminiranje i to u mjesnoj zajednici Zupčići, gdje je pri kraju izrada novih šest projekata za deminiranje manje površine, kao i izrada projekata na lokaciji Ahmovići-Tišine, te projekata u mjesnoj zajednici Ilovača lokalitet Sreduljin, Nenkovići i Ropoč. Kad će doći do realizacije odnosno deminiranja svih navedenih projekata isključivo zavisi od donatorskih sredstava.