Podrška taksista i građana
0

FOTO / Uz himnu BiH počeli protesti policije u Zenici

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Više od hiljadu službenika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona okupilo se danas tačno u 10 sati ispred sjedišta ZDK-a, čime su počeli najavljeni štrajk.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Od kantonalne vlade traže izjednačavanje prava s ostalim kolegama policajcima u FBiH.

"Naš štrajk će trajati sve dok premijer ne počne poštivati zakon i ne preduzme nadležnost i poštivanje prošle godine donesenog Zakona o platama i naknadama policijskih službenika u FBiH", izjavio je Nermin Bečić, predsjednik Skupštine sindikata MUP-a ZDK-a.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Protesti su počeli intoniranjem himne BiH, a podršku policijskim službenicima i njihovim zahtjevima pružili su zenički taksisti, veći broj građana, a uime kolega Srednjobosanskog kantona obratio se Dragan Škulj, predsjednik Sindikata MUP-a SBK-a.

Proteste su sve vrijeme pratili i članovi Vlade ZDK-a koji su se s premijerom Fikretom Plevljakom na čelu također okupili ispred kantonalnog sjedišta.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Premijer Plevljak je izjavio da finansijske obaveze koje bi proistekle iz Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije BiH i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK-a, na kojim insistira Sindikat policije MUPZDK-a, budžet ZDK-a ne može ispoštovati.

"Bio bih presretan da mi možemo imati i da imamo tolika finansijska sredstva da takve plaće damo našim korisnicima, a bio bih još sretniji, da takve i slične plaće mogu zaraditi ljudi u kompanijama koje pune budžet. Ta dva zakona stavljaju značajna finansijska opterećenja koja budžet ZDK-a ne može da ispoštuje, a mislim da isto tako, ni dobar dio drugih kantona neće biti u prilici da ispoštuje", izjavio je Plevljak.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Premijer ZDK-a rekao je da će Vlada nastaviti pregovore s predstavnicima Sindikata, kojim će "na sto staviti sve argumente i činjenice".

"Ako postoji mogućnost da sredstva dobijemo od onih koji su pokrenuli ove zakone, onda je to druga priča o kojoj ćemo govoriti kada se konstituiše vlast u FBiH. Razgovarali smo s predstavnicima Sindikata, i policija će nastaviti da radi redovne aktivnosti i poručujem građanima da će sigurnost u nadležnosti Ministarstva biti obavljana, kao i do sada, bez bilo kvakvih posljedica po građane ZDK-a", izjavio je Plevljak.