Jerko Ivanković Lijanović
0

'Uvozni lobiji i dalje žele dominirati bh. tržištem'

Sarajevo-x.com
Jerko Ivanković Lijanović, predlagač Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, kojeg je prošle sedmice usvojio Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH i koji je izazvao žustru raspravu među delegatima, istakao je da potrebno što prije usvojiti ovaj zakon koji će zaustaviti dalje propadanje naše privrede.

Lijanović je u razgovoru za naš portal izjavio da nije očekivao protivljenje članova Doma naroda iz reda hrvatskog naroda koji su glasavši protiv zakona, stavili se u funkciju zaštite interesa susjedne Hrvatske.

“Iskreno, očekivao sam da će svi delegati dati svoj doprinos i jednoglasno podržati ovaj zakon. Činjenica je da pola miliona ljudi u Bosni i Hercegovini živi od poljoprivrede i bila bi šteta da zbog prekomjernog uvoza iz drugih zemalja, njihova imanja propadaju. Nažalost, ovom prilikom članovi HDZ-a svojim protivljenjem su išli na štetu države za koju rade, što je nedopustivo”, navodi Lijanović.

Prijedlog zakona podrazumijeva uvođenje pune carinske stope za poljoprivredne proizvode uvezene iz nekih od susjednih zemalja BiH, posebno Hrvatske i Srbije.

Naglašava da je ovakve mjere zaštite domaće proizvodnje bile neophodne u vremenu teške finansijske krize, kada radnici svakodnevno gube zasposlenja.

“Nadam se da će zakon na kraju biti usvojen, iako sam svjestan da će biti dosta opstrukcija. Veliki novci su u igri i uvozni lobiji neće se lako odreći milionskog suficita koji imaju sa našom zemljom”, tvrdi on.

Nakon usvajanja Prijedloga zakona, uslijedile su najave o kontramjerama koje će uvesti Hrvatska i Srbija, jer zakon prema tumačenju nekih krši odredbe Sporazuma CEFTA.

„Zakon ne krši međunarodne sporazume koje je naša zemlja potpisala, a protivljenja susjeda su samo logičan korak, jer oni svim silama žele zadržati dominantnu poziciju na našem tržištu”, zaključuje Lijanović.