Suad Arnautović
0

"Uvođenje zatvorenih listi bio bi korak unazad"

FENA
Suad Arnautović
Suad Arnautović
Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović smatra da bi uvođenje tzv. zatvorenih listi, što su u svojim prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH predložile SDA i HDZBiH, predstavljalo korak unazad.

On je danas u Sarajevu izjavio novinarima da nije političar i da se prema određenim idejama ne opredjeljuje dnevnopolitički.

Naveo je da u teoretskom i praktičnom smislu postoje tri tipa glasačkog listića. Prvo je zatvorena lista, gdje birač ima samo jedan glas - za stranku. Zatim je moguća poluotvorena lista, kakva je trenutno u BiH, gdje birač glasa za stranku i u okviru te stranke može utjecati na promjene u redoslijedu kandidata na listi. Treći tip je potpuno otvoreni glasački listić, gdje birač može napraviti pravi "koktel" zaokružujući kandidate iz različitih stranaka. Postoje, također, i različite kombinacije ovih tipova.

"Međutim, to je u našu raspravu sada ušlo kao jedno od krucijalnih pitanja. Po meni je to samo bacanje magle. Postoje daleko važnija pitanja o kojima treba raspravljati. Jedno od tih suštinskih pitanja je i karakter političkog mandata", kazao je Arnautović.