BiH
0

Uvođenje noćne autobuske linije čeka zbog procedura

FENA
Predstavnici Naše stranke razgovarali su u ponedjeljak sa ministrima saobraćaja i unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Harisom Lulićem i Muhamedom Budimlićem o problemima u vezi sa uvođenjem kasne noćne autobuske linije u Sarajevu.

Kako je Feni izjavila Arijana Aganović iz Foruma mladih Naše stranke inicijativa Naše stranke o uvođenju noćnih vožnji u dane vikenda dobila je podršku direktora GRAS-a Harisa Kadića i kantonalnih ministara Lulića i Budimlića.

"Prva vožnja je bila najavljena za petak 13. januara, ali se, nije dogodila. Poražavajuća je činjenica da za jednu tako jednostavnu stvar, kao što je uvođenje noćne gradske linije u javnom prijevozu, usprkos saglasnosti i željama i direktora GRAS-a i nadležnog ministarstva, treba toliko vremena i procedura", dodala je Aganović.

Prema važećim procedurama potrebno je raspisati tender na koji će se prijaviti firme koje se bave prijevozom u Kantonu Sarajevo, a ova inicijativa će morati sačekati dok se ne ispune formalni uvjeti.

Aganović je izrazila nadu da će novi datum uvođenja noćne autobuske linije biti poznat nakon još jednog sastanka s ministrom Lulićem koji bi trebao biti održan ove sedmice, posebno ističući da ministar Lulić ulaže velike napore kako bi se riješilo to pitanje što prije i u skladu sa zakonom.

Također, istaknula je i da je veoma važna činjenica da je ministar unutrašnjih poslova Muhamed Budimlić pružio podršku ovoj inicijativi mladih te na pitanja o sigurnosti vozača i putnika odgovorio vrlo konkretnim prijedlozima.

Mladi Naše stranke pokrenuli su inicijativu za uvođenje gradske noćne autobuske linije koja bi saobraćala na relaciji od Vijećnice, preko Dobrinje, Aerodromskog naselja, Stupa do Ilidže, a inicijativa je dobila veliku podršku građana Sarajeva.