Ministarstvo obrazovanja i nauke KS
0

Uvođenje državne mature, veća prava za učenike i roditelje

Sarajevo-x.com
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS doći će do mnogih izmjena u toj oblasti, a cilj je unaprijediti školstvo. Iz Ministarstva orazovanja i nauke KS istakli su da su zadovoljni izmjenama dosadašnjeg zakona, čija je suština uvođenje državne mature te uspostavljanje sistema osiguranja i upravljanja kvalitetom u osnovnom obrazovanju KS.

"Ministarstvo je zadovoljno činjenicom da su roditelji, izmijenjenim Zakonom, dobili veći broj predstavnika u školskim odborima te da je regulisano pitanje inkluzivnog obrazovanja, povećan obim prava učenika i roditelja s ciljem približavanja obrazovnih ustanova društvenoj zajednici, kao i da je izmijenjen i način izbora direktora u osnovnim školama", istakao je ministar nauke i obrazovanja KS Emir Suljagić.

U saopćenju ministarstva je navedeno da, i pored toga što je Skupština KS iz Zakona uklonila odredbu o licenciranju direktora, član Zakona koji Ministarstvo obavezuje da uspostavi sistem osiguranja i upravljanja kvalitetom u osnovnom obrazovanju, pruža Ministarstvu pravnu osnovu da podzakonskim aktima i pravilnicima poduzme mjere koje su bile predložene u Zakonu.

Te mjere su permanentna edukacija i usavršavanje svih učesnika u realizaciji odgojno-obrazovnog procesa, samim tim i direktora, a s ciljem povećanja kvaliteta pružanja usluga učenicima i roditeljima te poduzimanje koraka ka povećanju mjera transparentnosti u radu školskih odbora i nastavničkih vijeća.

"Ministarstvo će promptno poduzeti aktivnosti na koje nas usvojeni Zakon obavezuje, a u vezi sa navedenim mjerama", istaknuto je.

Implementacija novih zakonskih rješenja o pitanju vjeronauke i alternativnog predmeta će se provoditi od početka naredne školske godine, a do tada će Ministarstvo poduzeti sve raspoložive pravne korake i mjere da zaštiti prava i slobode roditelja i učenika zagarantovana Ustavom i međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava, koje se odnose na pravo odabira pohađanja ili nepohađanja vjeronauke ili alternativnog predmeta, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS.