Zbog čestih masovnih tuča
0

Uvodi se video-nadzor u cijelom Mostaru

SRNA
Gradske vlasti Mostara planiraju uvesti video-nadzor u cijelom gradu zbog učestalih incidenata koje izazivaju huligani.

Vlasti Mostara zajedno sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i rukovodstva Gimnazije održali su danas sastanak na kojem je doneseno nekoliko zaključaka kako bi se stalo u kraj masovnim tučama koje se događaju posljednjih dana u ovom gradu.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić  naveo je da grad već radi na nacrtu budžeta za narednu godinu u kojem će obezbijediti sredstva za video-nadzor i takav bi sistem trebao biti postavljen  po cijelom gradu.

On je naglasio  da je riječ o incidentima koje su izazvali huligani, navodeći da Gradska uprava daje punu podršku policajcima na razrješavanju svih slučajeva koji se dešavaju posljednjih dana.

''Učinićemo ćemo sve sa svoje strane da se to više ne događa. Moramo osigurati neophodan mir i sigurnost svima'', rekao je Bešlić i dodao da će prvo pozvati roditelje djece koje Policijska uprava Mostar evidentira i s njima obaviti razgovore.

 On je istakao da će u narednom periodu provesti veliku aktivnost u koju će biti uključene odgojne institucije, Centar za socijalni rad, pedagozi, psiholozi, roditelji i djeca, koji treba da prijavljuju ovakve incidente. 

Komandir Policijske stanice Mostar Hasan Lerić se složio da se radi o huliganima i da svi problemi koji dolaze potiču iz porodice. 
''Ovdje se radi o djeci od četrnaest- petnaest godina, koji u grupama dolaze u centralnu gradsku zonu i prave probleme. Roditelji ne znaju šta oni rade, ni gdje se nalaze'', kazao je Lerić.

U Gimnaziji tvrde da dosada od ujedinjenja nisu imali incidenata unutar škole na nacionalnoj osnovi. 

U posljednjih sedam dana u Mostaru su zabilježena četiri incidenta u dijelovima grada koji se nalaze u centralnoj zoni koja povezuje istočni i zapadni dio. 

U incidentima su učestvovale maloljetne osobe, a sukobi su okarakterisani kao međunacionalni.