Reovna sjednica RAK-a
208

Uvode se jedinstveni humanitarni brojevi na nivou cijele BiH

FENA
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije održalo je danas 56. redovnu sjednicu na kojoj su usvojeno pravilo o izmjenama i dopunama pravila o prenosivosti telefonskih brojeva.

Vodeći se primjedbama korisnika govornih usluga fiksne telefonije na trajanja govorne poruke, izmjena podrazumijeva skraćenje govorne poruke s trideset pet na četiri sekunde, koje su besplatne za korisnika telekomunikacijskih usluga koji poziva.

Također, radi podsticanja stepena liberalizacije i konkurencije, kao i zaštite interesa krajnjih korisnika, a imajući u vidu ekonomski nepovoljno okruženje u BiH, Vijeće je odlučilo da se administrativna naknada za prijenos broja smanji s 30 na 20 KM, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Usvojeno je i pravilo o izmjeni Pravila o naknadama za dozvole za operatore mobilnih telekomunikacija radi daljeg podržavanja procesa liberalizacije tržišta mobilnih komunikacija.

Usvojeno je i pravilo o izmjenama i dopuni pravila o upravljanju planom brojeva za telefonske usluge u BiH. Izmjena se odnosi na uvođenje jedinstvenih humanitarnih brojeva na nivou cijele BiH radi efikasnije procedure pružanja pomoći putem humanitarnih brojeva.

Vijeće je razmatralo informaciju o ocjeni stanja tržišta telekomunikacija u BiH te konstatovalo da Agencija provodi aktivnosti liberalizacije i povećanja stepena konkurencije sektora telekomunikacija u skladu s Preporukom Evropske komisije o relevantnim tržištima iz 2007. i važećim EU regulatornim okvirom, te Pravilom o analizi tržišta elektronskih komunikacija koje je doneseno u 2011. godini.

Međutim, Vijeće je konstatovalo da i pored primjene regulative koja ima za cilj povećanje stepena liberalizacije i konkurentnosti, razvoj tržišta telekomunikacija u BiH još stagnira ili je u blagom porastu u poređenju sa stanjem u zemljama u okruženju i EU.

Vijeće je posebno naglasilo neophodnost da se podstakne razvoj širokopojasnih komunikacija, ne samo radi praćenja globalnih trendova, već poticanja ekonomskog razvoja BiH.

Zaključeno je da bi izrada i primjena nacionalne strategije o razvoju širokopojasnih komunikacija približila BiH trendovima u zemljama u okruženju i šire, te uputilo apel relevantnim državnim institucijama da poduzmu neophodne mjere.

Informacija o ocjeni stanja tržišta telekomunikacija BiH je također bila jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice.

Pojedini pokazatelji sadržani u informaciji o ocjeni stanja, između ostalog, navode da u segmentu fiksne telefonije stanje na bh. tržištu ne odstupa od stanja u zemljama regiona i EU.

Naime, penetracija fiksne telefonije (broj telefonskih priključaka na 100 stanovnika) je u stagnaciji, odnosno blagom opadanju kako u BiH, tako i u zemljama regiona i EU gdje od 2007. godine iznosi oko 40 posto. Ukupan broj korisnika fiksne telefonske mreže krajem 2011. dosegao je broj od 956.644, odnosno penetraciju od 24,90 posto, dok je broj fiksnih linija na kraju 2011. u odnosu na isti period 2010. smanjen za 3,34 posto.

U informaciji se navodi da je na tržištu mobilnih komunikacija u toku 2011., ostvaren rast broja pretplatnika, ukupnog prihoda kao i ostvarenog saobraćaja. Broj pretplatnika u BiH na dan 31. decembar 2011. je bio 3.171.283, dok je nivo penetracije (broj mobilnih pretplatnika na 100 stanovnika) iznosio 82,54 posto što predstavlja porast od 5,2 posto u odnosu na 2010. godinu.

U informaciji se navodi da je ukupan broj korisnika interneta krajem prošle godine iznosio 2.113.100, što određuje stopu penetracije od 55 posto, predstavljajući povećanje od 5,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, stoji u saopćenju.