IDDEEA
0

Uvode se elektronski zahtjevi za izdavanje dokumenata

FENA
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) priprema strategiju razvoja dokumenata u BiH, a u planu je uvođenje mogućnosti podnošenja zahtjeva za izdavanje dokumenata elektronskim putem.

Direktor IDDEEA-e Siniša Macan kaže da je za to neophodno osigurati zakonsku mogućnost da bi građani, primjera radi, putem Interenta mogli da izvrše prijavu ili zamjenu mjesta prebivališta.

„Bit će potrebno i da se izvrše određene aktivnosti vezano za samu sigurnost dokumenata, odnosno da se primjenjuju preporuke Evropske komisije o pitanju legislative koje se odnose na primjenu 12 plus 8 servisa koji bi trebalo da budu dostupni svakom građaninu EU“, rekao je Macan na pres-konferenciji u Banjoj Luci i dodao da se to odnosi na lične karte, pasoše, prijavu prebavilašta i registraciju vozila.

On već za ovu godinu najavljuje povećanje nivoa sigurnosti na izdavanju dokumenata.

„Svaki službenik nadležnog organa koji dostavlja podatke u evidenciju dobit će uređaj za digitalno potpisivanje“, pojasnio je Macan.

U tom smislu, ističe da će se IDDEEA truditi da se maksimalno koristi uspostavljeni sistem i o pitanju podataka i infrastrukture.

Najavio je i povećanje mreže za prijenos podataka na licenciranom opsegu, odnosno da ona obuhvati svaku općinu i nadležni organi će je moći koristiti.

Direktor IDDEEA-e je uvjeren da neće biti problema u procesu izdavanja biometrijskih pasoša ni ukoliko bi naša zemlja u dogledno vrijeme dobila liberalizaciju viznog režima i time se povećao broj građana za zamjenom starih pasoša.

„Ovdje su svi kapaciteti podešeni da se može ispoštovati maksimalan broj zahtjeva od građana“, rekao je Macan i podsjetio da sav taj posao nije samo na IDDEEA-i već i na MUP-ovima, ali da sigurno postoje kapaciteti da ne dođe do velikih zastoja.

Do danas do 10 sati izdato je 47.746 biometrijskih pasoša u BiH.

Direktor IDDEEA-e je na pres-konferenciji govorio detataljno o svim rezultatima u prošloj godini na realizaciji dvaju novih važnih projekata izdavanja biometrijskih pasoša i registracije vozila.