Sead Avdić
0

"Uvjeren sam da ću biti ambasador BiH u Srbiji"

Piše: A. Karadža
Ni nakon više od tri mjeseca od slanja zahtjeva da kandidat BiH za ambasadora u Srbiji Sead Avdić dobije agreman za ovo ambasadorsko mjesto, zvanični Beograd nije poslao nikakvu informaciju Predsjedništvu BiH.

"Predsjedništvo BiH nema nikakvih informacija o ovom slučaju, baš kao ni u slučaju prethodnog kandidata, Boriše Arnauta", rekao je za naš portal, Damir Arnaut, savjetnik Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH.

U srbijanskim medijima se pojavila informacija da je rok za davanje agremana 90 dana, ali Arnaut smatra da to ne odgovara činjenicama i da za tu proceduru ne postoji vremensko ograničenje. Posljednji ambasador BiH u Srbiji Tomislav Leko na agreman je čekao četiri mjeseca i 10 dana, Bisera Turković je na agreman iz Vašingtona čekala pet mjeseci.

Arnaut je potvrdio stav Predsjedništva BiH da neće odustati od kandidature Seada Avdića.

"Avdić ostaje kandidat. Njega su izabrala sva tri člana Predsjedništva i mi od toga ne odustajemo", rekao je Arnaut za Sarajevo-x.

Sead Avdić je za naš portal rekao da kandidatura nije njegova privatna stvar i da je to nominacija Predsjedništva BiH.

"Ako je naša zemlja poslala zahtjev, od druge države se očekuje da to ozbiljno shvati i u skladu s diplomatskim protokolom odgovori na njega", prokomentirao je Avdić činjenicu da ni nakon tri mjeseca nema odgovora iz Beograda. On je dodao da zemlja koja je primila zahtjev nije obavezna davati razloge eventualnog uskraćivanja agremana.

Ipak, Avdić je istakao svoj optimizam kada je u pitanju ovaj slučaj.

"Jednostavno sam uvjeren da će Srbija s obzirom na odnose dvije zemlje izdati agreman. Vjerujem da bi imenovanje ambasadora BiH u Srbiji poboljšalo odnose i to je bila moja motivacija kada sam prihvatio kandidaturu", izjavio je Avdić.

Kako nezvanično saznajemo, pregovori o ovom pitanju se vode između naše zemlje i Srbije kako formalnim, tako i neformalnim putevima. I Ministarstvo vanjskih poslova je pregovaralo oko izdavanja agremana za Avdića i vlastima Srbije je sugerirano da prihvate našeg kandidata.

Prema nezvaničnim informacijama, Avdić se nalazi na provjeri srbijanskih bezbjedonosnih agencija i vlasti u Srbiji čekaju njihov izvještaj nakon čega će donijeti odluku o zatjevu Predsjedništva BiH.

Podsjećamo da je posljednji ambasador BiH u Beogradu bio Tomislav Leko čiji je mandat istekao prije tri godine.