Javier Solana
0

"Uvjeren sam da će BiH i Albanija uskoro imati bezvizni režim"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Javier Solana ocijenio je da regionalna saradnja i pomirenje na Balkanu imaju ključni značaj, dok pokretačku snagu predstavlja sveukupna evropska integracija.

"Čvršćim povezivanjem država, misao o ratu i konfliktu postaje nemoguća", naveo je Solana, ocijenivši da je to najveći trijumf same EU.

Solana je u autorskom tekstu za podgoričku "Pobjedu" istakao da danas "postoji cijela lepeza mogućnosti za sve narode Balkana da prate primjer i pridruže se evropskom projektu".

On je naveo da evropska perspektiva Balkana postaje sve opipljivija i da rješenje za ovaj region nisu dalja odvajanja i podjele nego integracija u EU.

Nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku ističe da je region Zapadnog Balkana danas mnogo drugačiji od onog iz 90-tih godina prošlog vijeka.

Solana je pozdravio odluku EU kojom su građanima Crne Gore, Srbije i Makedonije ukinute vize za zemlje Šengen zone, izražavajući uvjerenje da će uskoro ista odluka biti donesena i za BiH i Albanija.

"Uvjeren sam da će ih BiH i Albanija brzo stići, toliko su bile snažne reakcije građana ove dvije zemlje", rekao je Solana i dodao da EU razmatra načine da uključi i Kosovo u proces liberalizacije viznog režima.