Vahid Hećo
0

Uvesti red u oblast plaća i drugih materijalnih prava organa upravljanja i javnih preduzeća

FENA
Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo izjavio je na konferenciji za novinare da je jedna od prvih zadaća koje je ova vlada zadala sebi nakon imenovanja bilo uvesti reda u ovoj oblasti.

Ocijenio je da u takvim firmama vlada veliko šarenilo i da se plaće rukovodnih kadrova kreću od 850 KM u KTK Visoko ili Vitezit Vitez do više od 7.000 KM u JP Elektroprivreda BiH. Također, kada su pitanju primanja članova nadzornih odbora, naknade se kreću od 300 do 3.000 KM.

Hećo, međutim, nije dobio podatke o primanjima u firmi koja je u nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija (BH Telecom), ali će nastojati da prije odlaska u Parlament "opremi" zakon i sa tim podacima kako bi svi oni koji učestvuju u donošenju zakona vide da treba poduzeti nešto da se napravi red bar u kompanijama gdje je država osnivač, odnosno većinski vlasnik.

Naveo je da je prijedlog Ministarstva finansija bio da se u odlučivanja o visini naknada dodaju i finansijske institucije, kao što su Razvojna banka, Komisija za vrijednosne papire, Registar vrijednosnih papira...

Vlada je prihvatila tu sugestiju i kriterij za primanja će biti do pet prosječnih plaća u javnim preduzećima i ovim finansijskim institucijama. Sve ostalo će biti vezano za prosjek u Federaciji BiH.

Zaključio je kako je potrebno napraviti red kako bi se vidjelo koji su poslovi manje a koji više složeni, jer imamo situaciju sa kompanijama u kojima je vrlo teško raditi i biti direktor, a da su tamo najmanje plaćeni, a tamo gdje je dobro, plaćeni su čak tri puta bolje od ministara.