Okrugli sto
3

Uvesti plivanje u nastavne programe u KS

FENA
U prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva danas je održan je Okrugli sto o temi "Škola plivanja kroz nastavni proces učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo - školska godina 2011./12.", u sklopu manifestaciju "Sport za sve na Olimpijskom", upriličene povodom 4. rođendana Olimpijskog bazena Otoka. Istaknuto je da je u četiri godine rada Olimpijskog bazena Otoka smanjen broj neplivača među djecom i školskom omladinom za preko 13.000 kroz organizirane škole plivanja i formirano oko 25 klubova vodenih sportova.

Također, održana su brojna takmičenja u plivanju i vaterpolu, s tim da je Vateropolo turnir evropskih šampiona uvršten u zvanični takmičarski kalendar Evropske plivačke i vaterpolo asocijacije (LEN-a), te je zabilježeno oko dva miliona posjeta.

Pozdraviviši održavanje Okruglog stola, gradonačelnik Alija Behmen je rekao da Grad Sarajevo u kontinuitetu podržava aktivnosti koje se organizuju na Olimpijskom bazenu Sarajevo.

  • To je jedan od najboljih bazena u regiji i kao takav pruža izvrsne uvjete za rad. Zato se svi moramo intenzivnije uključiti i organizirati kako bi se još više smanjio broj neplivača među djecom i školskom omladinom, poručio je Behmen.

Sudionici Okruglog stola jednoglasno su podržali prijedlog da se plivanje uvede u redovne nastavne planove i programe u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Predloženo je, između ostalog, uvođenje trećeg sata tjelesnog odgoja u osnovnim i srednjim školama (uz dodatne aktivnosti kretanja u vodi kao prevencija deformiteta kičmenog stuba), prijevoza za djecu iz udaljenijih općina do bazena, te osiguranje cjelogodišnje terapije djeci i omladini s posebnim potrebama kroz aktivnosti u vodi, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.