E-5-LDS
0

Uvesti kazne za neuklanjanje plakata nakon izbora

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Evropske ekološke stranke (E-5) Nermin Vila je podržao inicijativu dobijenu u razgovorima s predstavnicima eko-policije na terenu da bi Centralna izborna komisija morala da kao prijedlog zakonskog rješenja doda obavezu da sve političke stranke moraju skinuti svoje plakate o svom trošku najkasnije deset dana po okončanju izborne kampanje.

On smatra da je nedopustivo da ova lijepa zemlja i danas ima plakate po najnevjerovatnijim mjestima sa izbora još od 2006. godine.

Vila ističe da ako političke stranke trebaju promovirati vlastite kandidate onda trebaju demonstrirati i takvu vrstu političke i ekološke kulture da plakate uklone nakon završetka izbora.

Koalicija Evropske ekološke stranke i LDS-a će poslati formalnu inicijativu CIK-u da ugradi zakonsku obavezu s jasnom i oštrom finansijskom kaznom, koju bi stranka morala platiti iz stavke donacija, a ne budžeta.

Ukoliko stranke izgube volontere odmah nakon izbora, neka potpišu ugovore sa komunalnim preduzećima kako bi ih oni uklonili, navodi se u saopćenju ove koalicije.