Stranka za BiH predlaže
0

Uvesti četvrtog člana Predsjedništva BiH

Piše: Almir Panjeta
Predsjedništvo Stranke za BiH danas je predstavilo amandmane na Ustav BiH i prijedloge izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojima bi se omogućilo provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH i prema kojima bi se oni uskladili sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Kako bi se osigurala ravnopravnost i za predstavnike iz reda ostalih, iz Stranke za BiH između ostalog predlažu i uvođenje četvrtog člana Predsjedništva.

"Predloženi amandmani na Ustav i Izborni zakon svakako nisu ono što bismo mi željeli i što bi bilo idealno za ovu zemlju, ali je u svakom slučaju minimum stvari oko kojih mislimo da bi se svi u BiH složili kako bismo do aprila sve uskladili sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima te kako bismo mogli raspisati izbore i izbjeći mogućnost da snosimo posljedice zbog neprovođenja odluke Suda - kazao je predsjednik Stranke za BiH i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić na press konferenciji.

Kako su pojasnili ostali članovi Predsjedništva Stranke za BiH, predloženi amandman u vezi Predsjedništva BiH zadržava po jednog člana iz reda svakog konstitutivnog naroda i uvodi dodatnog člana iz reda ostalih, u potpunosti poštuje političku realnost zemlje osiguravajući da barem po jedan član Predsjedništva dolazi iz svakog entiteta, zadržava demokratska rješenja u vezi neposrednog izbora, konstitutivnim narodima osigurava sva prava zaštite vitalnih interesa.

Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić potsjetio je da se tužba Sejdić i Finci protiv BiH temeljila na slučaju Ilijasa Pilava kojeg je ova stranka 2006. godine namjeravala kandidirati za člana Predsjedništva BiH a čija je kandidatura odbijena jer je on imao mjesto prebivališta u Republici Srpskoj. Iz Stranke za BiH pojasnili su da je to za Sud bio dovoljan presedan da pokrene postupak na kojem su i svi iz reda ostalih dobili osnovno ljudsko pravo - da biraju i da budu birani bez obzira na nacionalnu i vjersku proipadnost te na mjesto stanovanja.

Kad je u pitanju amandman u vezi Doma naroda, glavna promjena bila bi uvođenje dodatna tri delegata iz reda ostalih uz trenutan broj delegata. Ono što će se definitivno tražiti i oko čega bi u parlamentarnoj proceduri moglo doći do najvećeg otpora kod ostalih stranaka, posebno kod onih iz RS, jeste prijedlog da se eliminira entitetsko glasanje koje je prema stavovima predszavnika Stranke za BiH postalo etničko, s obzirom da nije ostvaren povratak.

Silajdžić: Očekuje podršku drugih stranaka (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Silajdžić: Očekuje podršku drugih stranaka (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Što se tiče Izbornog zakona, upozoreno je da bi bilo pogubno podizanje cenzusa sa tri na pet odsto, jer bi to, kako je upozorio Dževad Osmančević, član ove stranke i predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske, s obzirom na neostvaren povratak izbrisalo sve Bošnjake iz Narodne skupštine ali i drugih organa RS. Naveo je primjer Skupštine Banja Luke u kojoj nema ni jednog Bošnjaka.

Kako je kazao Silajdžić, on vjeruje da će biti stranaka koje će podržati predložene amandmane u proceduri, kao i onih koji će im se usprotiviti, ali upozorava kako je vremena sve manje i kako BiH vrlo brzo mora sprovesti odluke Suda u Strassbourgu. Belkić je dodao kako će se već početkom marta raditi svojevrsna revizija implementacije odluke, a ukoliko ona bude ocjenjena negativno postoji mogućnost da se BiH kazni izbacivanjem ili drugim sankcijama u Vijeću Evrope, ali i da se ugrozi izborni proces s obzirom da se u aprilu zvanično raspisuju izbori za oktobar.