CCI
0

Uvesti bar dvije godine obaveznog srednjeg obrazovanja

FENA
Iako u BiH ne postoje zbirni podaci o obrazovnoj strukturi stanovništva, zvanične procjene ukazuju da oko 60 posto stanovništva nema završenu srednju školu, dok i do 20 posto djece uopće ne upiše srednju školu.

Da veliki broj mladih ne završava četiri razreda srednje škole, a njihov broj se kreće oko 20.000 unutar jedne generacije, što je priobližno svako šesto dijete u BiH, upozorili su danas u Banjoj Luci i predstavnici Centra civilnih inicijativa (CCI).

Predstavljajući detalje studije "Obavezno srednje obrazovanje", projekt menadžer CCI i koautor istraživanja Adis Arapović rekao je na pres-konferenciji da taj dokument ima za cilj da rezultira uvođenje barem dvije godine obaveznog srednjeg obrazovanja, što je evropski prosjek.

"Na taj način društvo će imati neuporedivo manje troškove od postojećih koje proizilaze iz obrazovnog sistema koji generira nezaposlenost, socijalne slučajeve, jeftinu radnu snagu, kriminalitet i slično", naglasio je Arapović.

Prema podacima CCI-a, jedna godina srednje škole po djetetu košta 2.300 KM, dok je godišnja naknada za nezaposlenost u BiH u prosjeku 3.744 KM.

Udio potrošnje na obrazovanje iz BDP-a u BiH iznosi 6,4 posto, što je, ističu u CCI-u, gotovo duplo više od evropskog prosjeka, dok je obrazovanje u BiH daleko ispod evropskih standarda.

"Podaci do kojih smo došli govore u prilog da BiH daleko više košta neobrazovanje, nego strategija kojom bi se uključio veći broj djece u srednje škole. Naša zemlja godišnje iz budžeta izdvaja 1,5 milijardi KM za socijalna davanja koje uključuje oko 30 vrsta socijalne pomoći", naglasio je Arapović.

Najavio je i da će CCI ciljano u izbornoj godini inicirati produženje trajanja obaveznog obrazovanja na dvije godine srednje škole te tražiti od političkih stranaka i nadležnih institucija da ovaj problem stave u vrh svojih prioriteta.

CCI je na pres-konferenciji predstavio i televizijske promotivne spotove kampanje "Svi u srednju školu" kojoj su svojim učešćem podršku dale mnoge istaknute osobe iz javnog života BiH.