Ekonomski fakultet Sarajevo
0

Uvedeno digitalno pregledanje ispita

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Za potrebe prvih testova provjere znanja na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu je u proteklom periodu korištena tehnologija digitalnog pregledanja ispita putem optičkog skeniranja.

Testovi iz predmeta koji su prihvatili ovakav princip sastojali su se iz pitanja sa više ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan tačan.

"Na ovaj način pregledano je 4.175 studentskih radova što ukupno predstavlja 61.107 pregledanih pitanja", kazao nam je Tihomir Veselinović, rukovodilac Službe za razvoj i održavanje IS. Korištenjem ove metode povećava se objektivnost rezultata, te omogućuje nastavniku da rezultate ispita objavi 30 minuta nakon što studenti završe sa izradom testa, naime putem ove tehnologije, za pregledanje 200 studentskih radova u prosjeku je potrebno svega 15 minuta.

Prvi ovakav test na Ekonomskom fakultetu je urađen iz predmeta Poslovno pravo, kod prof. dr. Veljka Trivuna, 9. novembra 2009. godine. Tada su studenti prve godine, odsjeka Ekonomija i menadžment Linija 1 i 2, imali priliku da se upoznaju sa ovim sistemom. Testovi iz ovog predmeta su pregledani odmah pred studentima u amfiteatru, a rezultate te sam način pregledanja su pratili na displeju. Od prisutnih 200 studenata niti jedan nije imao reklamaciju na objavljene rezultate.

Ovo je još jedan od načina kojim Ekonomski fakultet želi osigurati veću objektivnost pregledanja ispita, saopšteno je iz ove institucije.