Radmanović u Donjoj Gradini
0

"Utvrđivanje istine je u najboljem interesu svih država"

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović smatra da je utvrđivanje istine o sistemu ustaških logora u Jasenovcu i Donjoj Gradini u najboljem interesu svih država i naroda bivše Jugoslavije.

U Spomen području Donja Gradina, gdje je danas obilježeno 65 godina od proboja logoraša u Jasenovcu, Radmanović je kazao da režim koji je stvorio logor u Donjoj Gradini „doživio svoj vojni i civilizacijski poraz, da se nikada više ne vrati, a da sadašnjim i budućim generacijama ostaje teško i mukotrpno suočavanje sa njegovim neljudskim posljedicama“.

To je zadatak, kaže, za sve zemlje bivše Jugoslavije i savremenu, demokratsku Evropu.

„Na ovoj Gradini smrti, koja je bila grobnica i gubilište, mi moramo izgraditi Gradinu života. Zato ovaj naš današnji skup posvećujemo onima koji su svojim životima platili najveću cijenu tog saznanja“, dodao je.

Iznio je i stav da je „Donja Gradina mjesto nacionalnog stradanja, ali i mjesto našeg moralnog uzdizanja i osvješćenja“.

„Ovdje je ugašeno na desetine hiljada nevinih života našeg naroda, a ipak, poslije svega, mi postojimo i živimo, na svojoj zemlji, ukorijenjeni u svojoj prošlosti i kulturi, odani našoj vjeri i tradiciji, postojani i istrajni u sadašnjosti, te posvećeni našoj budućnosti“, naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

I danas, kako kaže, na dan sjećanja na tragediju iz Drugog svjetskog rata, „mora sa gorčinom reći da još nisu osuđeni brojni počinioci ratnih zločina iz posljednjeg rata u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije“.

Radmanović dodaje da je pitanje odnosa prema ratnim zločinima u proteklom ratu pitanje elementarne pravde, čovječnosti i ljudskosti.

“Zločina je bilo na svim stranama. Svi koji su činili zločine moraju odgovarati pred licem pravde. Nema kolektivne krivice i genocidnih naroda. Treba individualizovati sve krivce, ali i žrtve proteklih ratova, kako bismo oslobodili prostor za normalan život u budućnosti“, mišljenja je on.

Premijer RS-a Milorad Dodik je, u obraćanju prisutnim na parastosu u Donjoj Gradini, iznio stav da je „odsustvo istine onemogućilo sud i pravdu, a nedostatak suda i pravde spriječio pomirenje“.

Dodik smatra da sjećanje na žrtve u Donjoj Gradini „uvijek i iznova treba da opominju kako se ovom problemu treba pristupati i da se više ne dozvole nove manipulicije, zataškavanja ili kolektivizacija krivice“.

“Srbi, Jevreji i Romi, ubijeni u Jasenovcu, stradali su samo zato što su pripadila nekoj vjeri, naciji ili rasi koje su od strane NDH bile određene za uništenje. Posljednji građanski rat na prostoru nekadašnje Jugoslavije bio je krvav za sve njene narode, jer su u njemu stradali i Hrvati i Bošnjaci i Jevreji i Romi i Srbi“, naveo je Dodik.

On kaže da „svi narodi imaju žrtve, ali svi imaju i zločince“.

„Da se ne bi ponovile greške prošlosti, neophodno je da se kroz utvrđivanje istine i kroz pravična suđenja, bez politizacije ili ideologizacije jasno kaže ko su zločinci, a ko žrtve. Nijedan zločinac, kao ni zločin nigdje ne mogu naći utočište, a sve žrtve i njihove porodice kod ispunjena pravde treba da nađu kakvu takvu utjehu“, dodao je Dodik.

Uime institucije na čijem je čelu on je poručio da se „zločin i zločinci ne mogu kriti iza srpskog naroda, ali da isto tako očekuje da i drugi odgovorni političari pošalju jasnu poruku pripadnicima svoga naroda, koji su odgovorni za najstrašnije zločine nad Srbima, da se neće moći kriti iza bošnjačkog ili hrvatskog naroda“.

“Ako zajedno razobličimo zlo i nazovemo ga pravim imenom, imamo šansu da nam se prošlost ne ponovi i da zajedno poručimo da je zločinac gubitnik ma ko on bio i kako se zvao“, rekao je Dodik.

Isičući da su Srbi, Jevreji i Romi u prošlosti platili preveliku cijenu, a najskuplju u Jasenovcu i Donjoj Gradini, ocijenio je da je „konačno vrijeme da se ispravi istorijska nepravda“.

„Zbog toga će RS, uz pomoć ljudi iz cijelog svijeta kojima je istina na srcu, uskoro inicirati da se Jasenovac i Donja Gradina kroz relevantne institucije označi kao mjesto na kojem je počinjen genocid i da se taj genocid osudi. Jasenovac i Donja Gradina, kao i sjećanje na njih nisu samo civilizacijsko pitanje nego pitanje sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda, RS i cijelog slobodnog svijeta“, naveo je.

U Donjoj Gradi je danas, povodom obilježavanja 65 godina od proboja logoraša u Jasenovcu, služen parastos kojem su prisustvovali osim Radmanovića i Dodika, i drugi zvaničnici, među kojima i srbijanski predsjednik Boris Tadić, ali koji se nije obratio medijima.

Vijence su položili i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, delegacije parlamenta BiH, boračka udruženja, predstavnici vjerskih zajednica, među kojima i delagacija Islamske zajednice, koju je predvodio banjalučki muftija Edhem Čamdžić.