BiH
23

Utvrđivanje autentičnosti Picassove slike u Bosanskoj Dubici

SRNA
Foto: ATV Banja Luka
Foto: ATV Banja Luka
Opština Bosanska Dubica i Narodna biblioteka iz ovog mjesta pokrenule su aktivnosti na utvrđivanju autentičnosti slike za koju se pretpostavlja da je djelo španskog slikara Pabla Picassa, a koja je u posjed biblioteke dospjela kao dio legata koji je ovoj ustanovi 1988. godine poklonio narodni heroj Boško Šiljegović.

Direktor Biblioteke Danijela Balaban rekla je Srni da je predmet utvrđivanja autentičnosti bezimena grafika pod radnim nazivom "Čovek s bradom", na kojoj nema potpisa slavnog španskog umjetnika, ali je ispisan datum nastanka 15. april 1964. godine.

Ona je potvrdila da se grafika trenutno ne nalazi u objektu Narodne biblioteke u Bosanskoj Dubici, te da se čuva na sigurnoj i tajnoj lokaciji.

Narodni heroj iz Drugog svjetskog rata Boško Šiljegović rođen je u svešteničkoj porodici u selu Mirkovac kod Bosanske Dubice. Bio je dubički revolucionar i nekadašnji šef kabineta Josipa Broza Tita.

Grafika, koja je izazvala interesovanje javnosti, samo je dio bogatog Šiljegovićevog legata biblioteci u Bosanskoj Dubici, gdje se nalazi i knjiga Henryja Kissingera koju je američki diplomata svojevremeno potpisao i poklonio Šiljegoviću.

Pretpostavlja se da je Šiljegović grafiku dobio u Parizu 1964. godine kao učesnik komunističkog kongresa.