BiH
38

Utvrđeni rezultati Izbora: Izetbegović, Čović i Ivanić definitivno u Predsjedništvu BiH

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Centralna izborna komisija BIH (CIK BiH) danas je saopćila utvrđene rezultate Općih izbora održanih 12. oktobra. Kako je potvrđeno, za članove Predsjedništva izabrani su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH napominju da nakon ovoga slijede tri dana predviđena za zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova, u skladu sa Izbornim zakonom, nakon čeka će biti poznati i konačni rezultati.

Prema utvrđenim rezultatima Ivanić je dobio 318.196 glasova, Izetbegović 247.235, a Čović 128.053.

Kada je u pitanju državni Parlament, SDA će u Zastupničkom domu imati sedam direktnih i dva kompenzacijska mandata, DF četiri direktna i jedan kompenzacijski mandat, SBB dva direktna i jedan kompenzacijski, HDZ i stranke u koaliciji s njima četiri mandata.

SDP će imati dva direktna i jedan kompenzacijski, HDZ 1990 jedan kompenzacijski, BPS jedan kompenzacijski i A-SDA jedan direktni mandat.

Kada su u pitanju zastupnici iz RS-a, SNSD ima pet direktnih i jedan kompenzacijski mandat, SDS četiri direktna i jedan kompenzacijski, PDP-NDP jedan kompenzacijski, DNS jedan kompenzacijski i SDA jedan kompenzacijski.

Milorad Dodik ostaje predsjednik RS-a sa 302.573 glasova, a potpredsjednici Ramiz Salkić sa 24.950 glasova i Josip Jerković sa 6.562 glasova. Koalicija Domovina u RS-u je osvojila pet mandata, a ne šest kako se ranije nagađalo, i to tri direktna i dva kompenzacijska.

Situacija u Zastupničkom domu FBiH je sljedeća: SDA 21 direktni i osam kompenzacijskih, SBB 13 direktnih i tri kompenzacijska, DF 10 direktnih i četiri kompenzacijska, HDZ i stranke u koaliciji s njima 11 direktnih i dva kompenzacijska, SDP deset direktnih i jedan kompenzacijski, HDZ 1990 četiri direktna.

Zatim, BPS četiri kompenzacijska, SBiH tri kompenzacijska, A-SDA dva direktna,

Naša stranka jedan direktni i Laburistička stranka jedan direktni. Narodna skupština RS izgledat će ovako: SNSD 24 direktna i pet kompenzacijskih, SDS 20 direktnih i četiri kompenzacijska, DNS šest direktnih i dva kompenzacijska, PDP šest direktnih i jedan kompenzacijski, Domovina tri direktna i dva kompenzacijska, NDP tri direktna i dva kompenzacijska i Socijalistička partija jedan direktni i četiri kompenzacijska.

Klix.ba će kasnije objaviti rezultate i za kantonalne skupštine, kao i imena svih budućih zastupnika.