BiH
3

Utvrđeni budžet i ekonomska politika RS-a za 2014. godinu

FENA
Vlada RS-a
Vlada RS-a
Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je na petoj posebnoj sjednici u Banjoj Luci, prijedloge ekonomske politike i budžeta RS-a za 2014. godinu, po hitnom postupku.

Osnovni ciljevi koje je entitetska vlada u ekonomskoj politici zacrtala za 2014. godinu su stvaranje uslova za rasterećenje privrede i povećanje privredne aktivnosti, održiv rast zaposlenosti, te unapređenje finansijskog sektora uz održanje istih poreskih stopa, saopćeno je u subotu navečer iz Vlade RS-a.

U ovom dokumentu, tvrdi Vlada RS-a, poseban akcenat je stavila na borbu protiv kriminala i korupcije, uspostavljanje efikasnog i pravednog pravosuđa, nastavak evropskih integracija, kao i jačanje regionalne saradnje.

"U ekonomskoj politici za 2014. Vlada se opredijelila na dodatno povećanje penzija, povećanje osnovice za račun primanja u oblasti boračko-invalidske zaštite, te na poboljšanje položaja svih kategorija društva. Također, iskazano je opredjeljenje za stabilizaciju zdravstvenog sektora, unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, unapređenje sistema socijalne, porodične i dječije zaštite", stoji u saopćenju iz entitetske vlade.

Budžet RS-a za 2014. predložen je u iznosu od dvije milijarde i četrdeset miliona KM.

Ukupni budžetski prihodi i primici iznose milijardu 620 miliona 458 hiljada KM. Ukupni budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu iznose milijardu 530 miliona 405 hiljada 400 KM.

Vlada RS-a je utvrdila i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta RS-a za 2014. godinu, također po hitnom postupku kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, po hitnom postupku.

Ovim zakonom uvodi se neoporezivi dio dohotka od 150 KM na mjesečnom nivou.

Također, ovim zakonom se ostavlja prostora i mogućnost (u finansijskom smislu oko 52 miliona) privrednicima u RS-u za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta ili povećanja netoplaća, navodi entitetska vlada.

Na posebnoj sjednici Vlade donesena je i Uredba o naknadama za obavljanje usluga Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

Ovom uredbom propisuju se naknade za pružanje usluge jednošalterskog sistema, održavanje baze podataka o šiframa djelatnosti poslovnih subjekata, upis i razvrstavanje poslovnih subjekata po djelatnostima, određivanje matičnog broja, usluga određivanja pretežne djelatnosti poslovnih subjekata i održavanje centralnog registra preduzetnika, a koje Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge naplaćuje prilikom pružanja ovih usluga.

Redovna 38. sjednica Vlade RS-a, koja je trebala biti održana u subotu, otkazana je i bit će održana u ponedjeljak, 2. decembra, s početkom u 9.00 sati.