BiH
0

Utvrđena platforma o saradnji tužilaštava BiH i Srbije

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije utvrdili su danas na sastanku u Dubrovniku Platformu o osnovnim principima međusobne saradnje.

U želji da unaprijede dosadašnju saradnju zasnovanu na Ugovoru između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, Evropskoj konvenciji o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima stvarima i Drugog dodatnog protokola, postignuta je saglasnost u vezi s principima na kojima će se temeljiti saradnja tužilaštava dviju zemalja.

Obje strane su saglasne da riješe otvorena pitanja u međusobnoj saradnji, kako bi doprinijele procesu pomirenja u regionu, unaprijeđenju državnih odnosa i zadovoljenju pravde za žrtve.

Nadalje obje strane su saglasne da unaprijede međusobnu saradnju u cilju spriječavanja nekažnjavanja počinilaca ratnih zločina.

Strane su saglasne da će u postupcima krivičnog gonjenja u predmetima ratnih zločina i krivičnim djelima protiv međunarodnog humanitarnog prava, primenjivati svoje domaće pravo.

Postignuta je saglasnost i o tome da tužilaštva dviju zemalja nastave razmjenu informacija u skladu sa Memorandumom o saradnji i pomoći u procesuiranju svih oblika teškog kriminala, te da traže način za poboljšanje saradnje u predmetima ratnih zločina kroz zaključivanje sporazuma o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnog zločina, kao pravnog okvira za saradnju u konkretnim predmetima.

Strane naglašavaju potrebu za potpisivanjem sporazuma o formiranju zajedničkih istražnih timova, radi efikasnosti i ekonomičnosti postupaka za pojedinačne slučajeve i radi spriječavanja budućih paralelnih istraga, navodi se u Platformi, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.