BiH
0

Utvrđen protokol obilježavanja godišnjice stradanja u Dobrovoljačkoj

SRNA
Velimir Dunjić (Foto: SRNA)
Velimir Dunjić (Foto: SRNA)
Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih historijskih događaja Vlade Republike Srpske Velimir Dunjić održao je danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo na kojem je utvrđen protokol obilježavanja dvadeset godina od događaja u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine.

''Predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo su i ovaj put svoj posao obavili profesionalno i veoma korektno, tako da za sada nemamo nikavih problema u organizaciji niti najave nekih neplaniranih događaja ili protesta tokom ceremonije obilježavanja stradanja vojnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine'', rekao je Dunjić novinarima nakon sastanka u MUP-u Kantona Sarajevo.

Prema njegovim riječima, ova ceremonija započet će 2. maja duhovnom akademijom koja će biti održana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

''Sutradan, 3. maja, okupit ćemo se ispred crkve Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima odakle ćemo organizovano u tri autobusa i nekoliko automobila krenuti put Dobrovoljačke ulice (sadašnja Ulica Hamdije Kreševljakovića), gdje ćemo nakon mirne i dostojanstvene šetnje prislužiti svijeće i  položiti cvijeće i na taj način obilježiti 20 godina od stradanja pripadnika JNA'', precizirao je Dunjić. 

On smatra da će ceremoniji obilježavanja stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici prisustvovati oko 200 učesnika, članova porodica poginulih vojnika i gostiju.

Prema njegovim riječima, organizatori su uputili pozive i članovima diplomatskog kora u BiH, kao i članovima Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, Nebojši Radmanoviću i Željku Komšiću,  visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku,  te gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu.

On je podsjetio da je prošle sedmice održan preliminarni sastanak u MUP-u Kantona Sarajevo i da je, u skladu sa kantonalnim Zakonom o javnom okupljanju, podnesen zahtjev za održavanje skupa u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, na istom mjestu gdje i prošle godine.
     	Poslije obilježavanja događaja u Dobrovoljačkoj planiran je povratak u Miljeviće, gdje će biti služen parastos, te položeni vijenci i prislužene  svijeće kod  Spomen-krsta na Vojničkom groblju.