BiH
0

Utvrđen program rada Komisije BiH- Sveta Stolica

FENA
Mješovita komisija za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor na današnjoj je sjednici utvrdila Program rada za ovu godinu i Poslovnik o radu.

Prema Programu radu, Mješovita komisija će 2009. raspravljati o dopuni postojećih i učestvovati u predlaganju novih zakona. Radi se o Zakonu o praznicima (neradni dani za katolike), Zakonu o sigurnosti (nepovredivost mjesta za bogoštovlje i sigurnosnim mjerama u njima), Kaznenom zakonu (sudska istraga protiv crkvene osobe i nepovredivost ispovjedne tajne), Zakonu o prostornom uređenju (gradnja sakralnih objekata), Zakonu o medijima (crkveni mediji i pristup javim medijima) i Zakonu o humanitarnom djelovanju (karitataivne ustanove).

Programom rada za 2009. godinu predviđeno je, također, da Mješovita komisija pokrene inicijativu za sklapanje ugovora između BiH i Svete Stolice o dušobrižništvu u Oružanim snagama BiH.

Kopredsjedavajući Mješovite komisije, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico ocijenili su da su ovo pitanja koja bi mogla biti riješena tokom ove godine te da će već polovinom marta na trećoj sjednici Komisije početi konkretna realizacija Programa rada, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.