Vlada FBiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) utvrdila je danas Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kojim se na jedinstven način utvrđuju izricanje zaštitinih mjera, oblici zaštite žrtve nasilja u porodici i multidisciplinarni pristup u postupku zaštite žrtve nasilja i provođenju izrečenih zaštitnih mjera.

Zaštitne mjere izriču se ukoliko postoji sumnja da su učinjene radnje kojim član porodice nanosi fizičku, psihičku ili seksualnu bol ili patnju, kao i prijetnje koje izazivaju strah od ovakve vrste nasilja kod drugog člana porodice, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Prijedlog zakona propisuje pravo žrtve nasilja na obezbjeđenje osnovnih životnih potreba i privremene pomoći, način zbrinjavanja žrtve nasilja, osnivanje sigurne kuće, te obavezu donošenja strategije, odnosno programa mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u FBiH.

Prijedlogom zakona se želi ostvariti kontinuitet uporedivosti i kompatibilnosti statističkih standarda FBiH sa EU.

Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o zaštiti prirode.

Ovim zakonskim aktom uređuje se sistem zaštite očuvanja prirode i njenih vrijednosti, navodi se u saopštenju.

Nacrtom se propisuje korištenje prirodnih dobara i prostora, obavljanje zahvata u prirodi, zaštita pejzaža, ekoloških sistema, tipova staništa, vrsta i podvrsta, genetske raznolikosti, minerala i fosila, kao i prirodnih vrijednosti.