Vijeće ministara BiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o zabrani fašističkih organizacija

FENA
Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u BiH, koji će biti upućen Parlamentu BiH na usvajanje.

Utvrđivanjem ovog prijedloga zakona, BiH je ispunila međunarodnu obavezu i osigurala praktične mjere za suzbijanje širenja nacionalne, rasne ili vjerske netrpeljivosti, čime je uspostavljen dobar mehanizam za daljnji razvoj demokratskih vrijednosti u bh. društvu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U saopćenju se navodi da je razlog za donošenje ovog zakona i što postojeći sistem krivičnih sankcija u BiH nije na adekvatan način regulirao pitanja koja se odnose na osiguravanje odgovarajućih pravnih propisa kojim se „direktno zabranjuje djelovanje organizacija i pojedinaca, simbola i ostalih obilježja kojim se podstiče na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju“.

Dodaje se da trenutno ne postoji pravni način za krivično gonjenje spomenutih organizacija, koje stoga imaju slobodu da šire svoje diskriminatorske ideologije. Ovaj nedostatak propisa daje poruku o nekažnjivosti, koju čak i institucije prešutno podržavaju.

Donošenje ovog zakona radi toga je veoma važno, jer se njime osigurava snažan izraz društvene osude određenog ponašanja pojedinaca i grupa koje podržavaju govor mržnje i netrpeljivosti.

"Pod fašističkom organizacijom obično podrazumijevamo one grupe čiji je cilj uspostavljanje režima s fašističkom ideologijom na štetu demokratskih institucija. Ovaj zakon obuhvata grupe koje promoviraju takvu ideologiju, a koje su neustavne.

Međutim, sve fašističke partije koje su historijski postojale u BiH odnosile su se isključivo na nacionalnu pripadnost i karakterizirala ih je izražena rasistička ideologija prema onima koji nisu članovi te nacionalne zajednice", navodi se u saopćenju.

U ovom zakonu, dodaje se, navedeni su primjeri triju najvažnijih fašističkih organizacija u BiH, iako se zakonom zabranjuje svaka fašistička i neofašistička organizacija.

Fašistički simboli koji prikazuju počinitelje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, također, se zabranjuju ovim zakonom.

Radi suzbijanja vršenja ovih diskriminatorskih djela, zakonom su predviđene kazne od 50.000 do 100.000 KM.