Vijeće ministara BiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o raspodjeli sredstava dobijenih sukcesijom

FENA
Vijeće ministara BiH je danas u Sarajevu većinom glasova utvrdilo Prijedlog zakona o raspodjeli, namjeni i korištenju finansijskih sredstava dobijenih po Aneksu "C“ Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je Vijeće ministara, na prijedlog Fiskalnog vijeća, donijelo odluku o raspodjeli 170,9 miliona KM. Napomenuo je kako je to bila privremena raspodjela - 65 posto Vladi Federacije BiH, 35 posto za Republiku Srpsku.

„Tada je bilo rečeno da ukoliko bude bilo kakvih pomjeranja da će se u skladu s ovim predložiti zakonska rješenja. Resorno ministarstvo je izašlo s prijedlogom 10 posto državi, 58 posto Federaciji BiH, 29 posto RS-u i tri posto Brčko Distriktu zato što je bilo opravdanih zahtjeva supervizora za Brčko da se u sredstva sukcesije uključi i Brčko Distrikt“, kazao je Špirić.

Po njegovim riječima, sada je na Parlamentarnoj skupštini da usvoji prijedlog zakona o raspodjeli, namjeni i korištenju finansijskih sredstava.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih partija.

Izmjenom zakona, između ostalog, predviđeno je da će 10 posto od ukupnog iznosa sredstava za finansiranje parlamentarnih stranaka pripasti parlamentarnim grupama srazmjerno broju poslaničkih mjesta koja pripadaju manje zastupljenom spolu.

Donošenje ovog zakona konkretni je doprinos procesu implementiranja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Vijeće ministara BiH je vratilo na doradu tromjesečni izvještaj o radu diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u 2009. godini.

„Po procjeni ministara taj izvještaj sadrži dosta, rekao bih, paušalnih, površnih, političkih ocjena, i on odudara od onoga što je BiH uradila, i mislim da je dobro da smo taj izvještaj vratili ministarstvu na doradu“, kazao je Špirić.

Po njegovim riječima, na današnjem dnevnom redu je bio i Prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MVP-a BiH. Zaduženo je ministarstvo da sagleda realne potrebe u pogledu zahtjeva za kadrovsko proširenje i da Vijeću ministara dostavi inovirani pravilnik.