Vijeće ministara BiH
0

Utvrđen prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH

FENA
Vijeće ministara BiH je danas u Sarajevu utvrdilo Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH. Predlagač, Ministarstvo sigurnost, dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da se radi o reformskom zakonu.

Prema njegovim riječima, cilj ovog zakona je osiguranje efikasne zaštite svjedoka u toku i nakon krivičnog postupka kako bi se omogućilo slobodno i otvoreno svjedočenje u najtežim predmetima unutar pravosudnog sistema BiH.

Program zaštite svjedoka primjenjuje se u dokazivanju krivičnih dijela kod kojih je zapriječena kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine ili teža kazna, kod dijela protiv integriteta BiH, protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, kao i kod organizovanog kriminala.

Program zaštite svjedoka provodi Odjeljenje za zaštitu svjedoka (OZS), koje je jedinica Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Mjere zaštite svjedoka uključuju fizičku i tehničku zaštitu osoba i imovine, premještanje, prikrivanje identiteta i podataka o vlasništvu i promjenu identiteta.

Špirić je kazao da je obavljena prva rasprava i o Nacrtu zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva BiH.

"Bitan je to sistemski zakon. Nismo danas odlučivali, odlučivat ćemo na narednoj sjednici jer su se čule korektne i korisne primjedbe i sugestije na ovaj zakon.

Zadatak je resornog ministarstva da te primjedbe prihvati kako bi se na narednoj sjednici mogli izjasniti i o tom zakonu", kazao je Špirić.

Vijeće ministara je usvojilo Strategiju integrisanog upravljanja granicom BiH.

"Dugo smo raspravljali o tome i nije bilo, rekao bi, dovoljno političke spremnosti da usvojimo tu strategiju. Nakon inoviranja i saradnje s Evropskom komisijom smo usvojili Strategiju integrisanog upravljanja granicom", kazao je Špirić dodajući da je to jedan od uslova iz Mape puta vezano za liberalizaciju viznog režima, još jedna ispunjenja obaveza.

Istaknuo je da usvajanjem Strategije BiH podržava princip otvorene, ali kontrolisane granice uz dva zahtjeva: otvorena granica za trgovinu i kretanje ljudi, ali zatvorena granica za sve kriminalne aktivnosti.

Donošenje Strategije važan je dokument za unapređenje sigurnosti u BiH i regionu zapadnog Balkana, ali i u procesu usklađivanja bh. legislative s evropskim standardima, daljnjem napredovanju ka EU, kao i razgovorima vezanim za liberalizaciju viznog režima za bh. građane.

Vijeće ministara BiH je danas donijelo i Odluku o osnivanju Državne komisije za integrisano upravljanje granicom BiH kako bi se radilo na implementaciji ove Strategije.

Komisija je nadležna za pripremanje i provođenje sporazuma o graničnim prijelazima i sporazuma o pograničnom prometu sa susjednim zemljama, utvrđivanje prijedloga za otvaranje i kategorizaciju graničnih prijelaza, nadzor nad provođenjem Strategije i Akcionog plana integrisanog upravljanja granicom, saradnju s međunarodnim institucijama u BiH i nadležnim tijelima u regiji, i druga pitanja vezana za integrisano upravljanje granicom.