Vlada FBiH
0

Utvrđen prijedlog zakona o platama

SRNA
Vlada Federacije BiH FBiH utvrdila je danas Prijedlog zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojim se na jedinstven način, definiše ova oblast u FBiH, s ciljem jednakog vrednovanja istovrsnih poslova na svim nivoima vlasti.

Na sjednici je istaknuto da u slučaju izostanka dogovora sa sindikatom, ostaju na snazi ranije dogovorena osnovica i utvrđeni koeficijenti, najduže mjesec dana, saopšteno je iz Vlade FBiH.

 Ako i nakon tog roka dogovor ne bude postignut, Vlada FBiH će utvrditi privremenu osnovicu za obračun plata prilagođenu koeficijentima utvrđenim ovim zakonom.

Vlada FBiH je usvojila Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za ovu godinu, kojim su definisani projekti rekonstrukcije i obnove individualnih stambenih objekata dodjelom građevinskog materijala i sredstava za gradnju, obnovu i izgradnju objekata zajedničkog stanovanja i podrška povratku Srba u FBiH.

Za rješavanje problema za oko 15.332 raseljene porodice koliko ih, prema statističkim podacima u FBiH čeka na rekonstruntrukciju stambenih objekata, neophodno je obezbijediti 400 miliona KM i još 156,8 miliona KM za infrastrukturu i 200 miliona KM za zapošljavanje i samozapošljavanje.

U ovom dokumentu je konstatovano da na povratak u prijeratna prebivališta u BiH još čeka blizu 116.000 lica, dok ih se do sada na svoja prebivališta u BiH ukupno vratilo 1,031 miliona.

Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica će u realizaciji pripremljenih projekata posebnu pažnju posvetiti raseljenim licima u kolektivnom i alternativnom smještaju s ciljem realizacije strateškog cilja - zatvaranja ovih oblika stanovanja.
Vlada FBiH usvojila je danas Odluku o Programu utroška sa kriterijumima raspodjele sredstava "Transfer za raseljena lica i povratnike", utvrđenih budžetom FBiH za ovu godinu. 

Za finansiranje zajedničkih projekata za obnovu stambenih jedinica koje odobri Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH, putem Fonda za povratak BiH, planirana su sredstva od 2,4 miliona KM. 

U okviru stavke "Rekonstrukcija i obnova individualnih stambenih objekata i objekata zajedničkog tipa stanovanja" predviđeno je 8,3 miliona KM, a za Projekat podrške povratku Srba na područje FBiH 2,8 miliona KM.

Za zajedničke projekte rekonstrukcije, obnove i održivosti povratka sa vladinim i nevladinim sektorom predviđena su sredstva od tri miliona KM, a za projekte održivosti povratka sredstva od šest miliona KM. 

Za podršku implementaciji, održivom povratku izbjeglih i protjeranih lica sa područja Srebrenice planirana su sredstva od 1.648.008 KM, navodi se u saopštenju.