FBiH
0

Utvrđen prijedlog zakona o izvršenju krivičnih sankcija

FENA
Vlada FBiH danas je u Sarajevu utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Riječ je o usklađivanju važećeg zakona s dogovorenim mjerama OHR-a u rješavanju pitanja ratnih zločina i saradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Hagu, na način kako je to već učinjeno u zakonima na nivou BiH i u Republici Srpskoj.

Novopredloženim rješenjima se predviđa način izvršenja kaznenih sankcija i mjere pritvora koje je izrekao Sud BiH i precizira da će o uvjetnom otpustu osoba osuđenih sukladno nadležnosti BiH u kaznenim stvarima biti konsultiran Sud BiH po pitanju primjenjivog zakona.

Zakon je dopunjen i u dijelu koji se odnosi na izvršenje kazne zatvora i dugotrajnog zatvora, regulisanjem nadležnosti kod odlučivanja o uslovnom otpustu osuđenih osoba od Suda BiH, a kod upućivanja na izdržavanje kazne zatvora dodata je i nadležnost Suda BiH, kao i obaveza bržeg obavještavanja nadležnog suda o stupnju, odnosno nejavljanju osuđene osobe na izdržavanje kazne zatvora.

Značajne izmjene odnose se na odredbe Zakona o pogodnostima osuđene osobe van ustanove, pri čemu se precizira za koje je pogodnosti obavezan nadzor, kao i kojim osobama se, prije isteka jedne polovine zatvorske kazne, neće odobriti korištenje pogodnosti izvan ustanove.