BiH
0

Utvrđen prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o PDV-u

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdilo Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), čiji je predlagač predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prijedlog zakona uputit će se u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona knjige, brošure, časopisi i publikacije naučnog, umjetničkog, kulturnog i obrazovnog karaktera, službena glasila, dnevna i nedjeljna štampa na osnovu mišljenja Upravnog odbora, a na prijedlog nadležnog entitetskog organa, oslobađaju se od poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 17 posto.

Šef Službe za informiranje Vijeća ministara BiH Mirjana Micevska je nakon sjednice kazala novinarima da je izmjena i dopuna Zakona predložena iznova zbog značaja djelatnosti izdavaštva u očuvanju kulturnih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva.

Također, Vijeće ministara BiH rukovodilo se činjenicom da Programom za ublažavanje posljedica uvođenja PDV-a nije obuhvaćeno izdavaštvo, čime bi se moglo značajno ugroziti poslovanje firmi u ovoj privrednoj grani.

Micevska je pojasnila kako se radi o istom prijedlogu koji je ranije upućen Parlamentarnoj skupštini BiH, s tim što je sada naziv izmjena i dopuna zakona, umjesto ranijeg gdje je bilo samo dopuna zakona.

Iako je i ranije predloženi zakon o dopuni zakona o PDV-u bio upućen u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, znači bez mogućnosti ulaganja amandamana, poslanici u Predstavničkom domu PSBiH su odlučili da ga razmatraju u redovojoj proceduri.