BiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH

Klix.ba
Aktualnim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH, odnosno njegovim ranijim izmjenama i dopunama, ukinute su turističke zajednice općina, što je u praksi rezultiralo nezainteresiranošću jedinica lokalne samouprave za provedbu ovog zakona i do njihova skidanja odgovornosti za stanje u ovoj oblasti.

Stoga je Vlada FBiH danas utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH, čime se, osim na federalnoj i kantonalnim, turističke zajednice utemeljuju i na razinama grada, odnosno općine.

Na ovaj način je uvažena inicijativa općina, gradova i članova turističkih zajednica u dijelovima FBiH u kojima je razvijena turistička djelatnost.

U gradskoj, odnosno općinskim turističkim zajednicama članstvo je obvezno za sve pravne i fizičke osobe koje ostvaruju prihod kroz ugostiteljsku i turističku, odnosno s turizmom povezanu djelatnost.

Izmjenama i dopunama Zakona preciziran je rad turističkih zajednica, kao i to da njihove predsjednike, ovisno o razini na kojoj djeluju, imenuju federalni, odnosno kantonalni ministar, te načelnik općine i gradonačelnik.

Novopredloženim izmjenama i dopunama je, također, ranija nadležnost za oblast turizma s Federalnog ministarstva trgovine prenesena na Federalno ministarstvo okoliša i turizma.